Project Wing: Google testează drone aeriene pentru transportul de bunuri

29.08.2014
Project Wing: Google testează drone aeriene pentru transportul de bunuri

La sfârşitul anului trecut, Amazon a anunţat că testează ideea livrării produselor cu ajutorul dronelor aeriene, compania încercând să lanseze acest sistem undeva în cursul anului viitor. Se pare că cei de la Amazon nu au fost singurii care s-au gândit la aceste vehicule aeriene, Google dezvăluind ieri un proiect similar: Project Wing.

Născut în laboratoarele Google X, la fel ca reţeaua de transmisie wireless cu ajutorul baloanelor Project Loon sau autoturismul autonom Google Self-Driving Car, proiectul a fost demarat acum doi ani şi a avut iniţial scopuri medicale. La acea vreme, Google a încercat să vadă dacă dronele aeriene sunt un mijloc rapid şi sigur pentru transportul defibrilatoarelor pentru urgenţele medicale, însă Project Wing a evoluat ulterior într-o direcţie cu aplicaţii comerciale mai largi.

Compania a efectuat 30 de zboruri de test la începutul acestui an în Australia, unde legile sunt mai puţin restrictive decât cele din Statele Unite. Vehiculul aerian conceput de Google foloseşte aripi delta fixe cu o anvergură de 1,5 metri şi decolează vertical, această idee pentru implementarea unui sistem de decolare verticală fiind testată încă de la jumătatea secolului trecut de companii precum Lockheed cu al său prototip XFV-1. După ce drona se ridică la înălţimea dorită, aceasta îşi stabilizează orientarea şi îşi continuă drumul ca un avion cu elice obişnuit, aterizarea făcându-se în acelaşi mod.

Google afirmă că prototipurile din Project Wing se apropie mai mult de automobilele sale autonome decât de dronele aeriene obişnuite deoarece aparatele de zbor sunt programate în prealabil şi îşi urmează singure cursul fără intervenţia umană. Compania a testat un prototip în Australia, unde acesta a fost pus la diverse încercări, inclusiv livrarea efectivă a unor obiecte.

Conducătorul proiectului afirmă că este prea devreme pentru a putea vorbi de aplicaţiile comerciale ale vehiculelor aeriene din Project Wing, însă Google consideră, la fel ca Amazon, că acestea pot fi mijloace mai ieftine şi mai rapide pentru transportul bunurilor cu volum şi masă mică.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News