Pulse, un nou sistem de comunicaţie wireless, alternativă pentru NFC

07.07.2014
Pulse, un nou sistem de comunicaţie wireless, alternativă pentru NFC

Viitoarele generaţii de tablete şi smartphone ar putea folosi magnetismul ca sistem de comunicaţie wireless, trimiţând şi recepţionând informaţii de la dispozitive aflate în apropiere.

3G/LTE pentru sesiuni de internet mobil, Wi-Fi pentru conectarea la reţele locale, Bluetooth pentru interacţiunea cu periferice şi NFC pentru identificarea şi comunicarea cu dispozitivele inteligente din apropiere, toate acestea sunt tehnologii de comunicaţie suportate pe dispozitivele smartphone şi tablete din actuala generaţie. Cu puţin noroc, lista va fi extinsă în viitorul apropiat cu un sistem numit Pulse.

Pulse exploatează fenomenul de magnetism, folosind magnetometrul deja conţinut în majoritatea telefoanelor cu iOS şi Android pentru a interpreta variaţiile de câmp magnetic induse de un electromagnet situat în apropiere, folosit cu rol de emiţător. În experimentele desfăşurate cu un telefon Android din actuala generaţie vitezele de transfer atinse au fost destul de mici – aproximativ 40 biţi pe secundă – iar raza de acţiune limitată la 2 centimetri. Cu toate acestea pot fi transferate cantităţi mici de informaţie, cum ar fi adresa unui website şi chiar secvenţe audio cu format MIDI.

Teoretic, sistemul ar putea fi introdus ca o alternativă pentru vechile coduri QR imprimate pe coperţile revistelor şi panouri publicitare. În schimb, un emiţător electromagnetic ar putea transmite informaţia dorită la simpla apropiere a dispozitivului de zona special marcată pe panoul publicitar. În plus, adresa URL va putea fi actualizată la fiecare înlocuire a afişului respectiv, reducând astfel costurile pentru companiile de publicitate.

Pulse, folosit în tandem cu protocolul NFC pentru securizarea tranzacţiilor făcute în sistem contactless

Cu rază de acţiune mai mică decât protocolul NFC, Pulse este teoretic mult mai greu de interceptat, diminuând riscurile de securitate la care se expun cei care fac plăţi folosind card-uri de credit compatibile cu terminale contactless. Totuşi, protocolul NFC nu va dispărea, sistemul Pulse acţionând doar ca mecanism de securitate suplimentar pentru autorizarea comunicaţiilor NFC obişnuite, funcţionând prin transmiterea unui cod special ce poate fi recepţionat doar de dispozitivul aflat în imediata apropiere.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult