Rusia vrea să ajungă pe Lună, alături de NASA şi ESA

20.01.2012
Rusia vrea să ajungă pe Lună, alături de NASA şi ESA

Potrivit unor stiri online, Agenţia spaţială rusă Roscosmos poartă negocieri cu Agenţia Spaţială Europeană şi NASA pentru întemeierea unei baze de cercetare permanente, găzduită de singurul satelit natural al pământului.

Rusia vrea să ajungă pe lună, alături de NASA şi ESA

Şeful agenţiei Roscosmos, Vladimir Popovkin a afirmat la postul de radio Vesti FM: „Noi nu dorim doar ca oamenii să păşească pe lună din nou. Acum ştim deja multe despre satelitul natural al pământului. Ştim că acolo există apă în cantităţi mari, ce poate fi extrasă din regiunile polare ale lunii„, adăugând „acum discutăm împreună cu NASA şi Agenţia Spaţială cum să începem explorarea Lunii împreună„.

În prezent există două variante luate în considerare: crearea unei staţii spaţiale pe orbita Lunii sau o bază permanentă chiar pe suprafaţa satelitului natural.

Rusia vrea să ajungă pe lună, alături de NASA şi ESA

Popovkin a continuat menţionând existenţa unui proiect pentru crearea unui sistem de transport pentru astronauţii care vor avea nevoie să se deplaseze pe suprafaţa Lunii.

Proiectul unei baze pe Lună pare să reînvie planurile începute încă de pe vremea Războiului Rece, pentru crearea unui avanpost permanent pe Lună, subiect care de altfel a fost propus de diverşi oameni de ştiinţă din Uniunea Sovietică şi Statele Unite încă de la sfârşitul anilor 1950.

Din păcate în acele vremuri, cursa de a ajunge primul pe lună era mai importantă decât „ce facem după ce ajungem acolo”, iar idea unei baze permanente pe lună a fost abandonată din cauza costurilor prea mari de punere în practică şi beneficiile considerate la acea vreme ca fiind prea mici.

Rusia vrea să ajungă pe lună, alături de NASA şi ESA

Acum, împărţirea costurilor între cele trei agenţii spaţiale face ca ideea unei baze pe lună să devină mult mai atrăgătoare. De asemenea, confirmarea existenţei în cantităţii mari a apei pe Lună garantează resursele necesare pentru găzduirea unui astfel de avanpost, sub forma apei potabile, oxigen pentru respirat şi hidrogen pentru alimentare celulelor de combustibil – ambele elemente fiind obţinute prin electroliza apei cu ajutorul electricităţii furnizate de panouri solare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News