Ruşii pregătesc un satelit care va străluci noaptea pe cer mai puternic decât steaua Sirius

01.03.2016
Cel mai strălucitor corp de pe cerul nopţii este steaua Sirius, cunoscută şi sub numele de Alpha Canis Majoris. Dar acest lucru s-ar putea schimba în acest an, dacă o echipă din Rusia îşi duce la bun sfârşit proiectul.  
 
Cunoscut sub numele de „Mayak”, proiectul unor ingineri şi tineri pasionaţi de explorarea spaţiului din Rusia, presupune lansarea în spaţiu a unui satelit care să devină cel mai strălucitor obiect de pe cer. 
 
 
Sirius
 
Satelitul dispune de o piramidă de mari dimensiuni realizată dintr-un material reflexiv (cu o suprafaţă de 16 metri pătraţi) foarte subţire şi rezistent.
 
Lansarea este programată pentru această vară la bordul unei rachete Soyuz 2. Mayak va orbita la o altitudine de 600 Km şi va fi poziţionat întotdeauna între Soare şi Pământ. Satelitul nu are alt scop decât acela de străluci pe cer. Noul „Sirius” va putea fi observat din orice loc de pe planetă. 
 
„Vrem să arătăm că explorarea spaţiului este ceva extraordinar şi interesant, dar cel mai mult vrem să transmitem faptul că este ceva accesibil pentru oricine este interesat”, a declarat Alexander Shaenko, liderul proiectului. 
 
Fondurile pentru Mayak (aproape 1,8 milioane de ruble, aprox. 25.000 de dolari) au fost strânse prin intermediul platformei de crowdfunding ruseşti Boomstarter. 
 
 
Echipa va lansa şi o aplicaţie mobilă care le va indica utilizatorilor unde se află satelitul pe cer. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult