Simplu până la capăt: robotul care asamblează mobilă Ikea în locul tău

20.04.2018
Simplu până la capăt: robotul care asamblează mobilă Ikea în locul tău

Gândită pentru a fi cât mai eficient de transportat şi simplu de asamblat, mobila Ikea reprezintă totuşi o provocare pentru cumpărătorii neiniţiaţi în „arta” asamblării după manualul cu instrucţiuni.

Denumit Ikeabot, sistemul demonstrat de o companie din Singapore este de fapt format din doi roboţi industriali, programaţi pentru a colabora în asamblarea obiectelor de mobilier.

O versiune mai sofisticată a acestora ar putea să folosească tehnologii de inteligenţă artificială pentru a interpreta manualul cu instrucţiuni, desluşind fiecare etapă de asamblare fără ajutor extern. Însă deocamdată, procesul de asamblare depinde de programarea în cel mai mic detaliu a tuturor mişcărilor, operaţiune care trebuie făcută de tehnicieni special instruiţi şi repetată pentru orice nou tip de mobilier.

Sarcină relativ simplă, asamblarea unui scaun folosind Ikeabot durează aproximativ 20 minute, doar dacă totul decurge perfect. În practică, orice alunecare a obiectului manevrat conform instrucţiunilor dinainte programate poate încurca ducerea la bun sfârşit a operaţiunii de asamblare. Din fericire, sistemul computerizat dispune şi de rutine software care permit corectarea greşelilor şi repetarea anumitor etape.


Rămâne de văzut dacă serviciul de asamblare robotizată va apărea sau nu în oferta magazinelor de mobilă. Cert este că observarea întregului proces din rolul de spectator poate reprezenta o distracţie în sine pentru vizitatorii marilor centre comerciale.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult