Starurile de metal si plastic de la „II Jornades de Robotica”

30.10.2007
Starurile de metal si plastic de la „II Jornades de Robotica
Mini Roboti

Mini-robotii Moway

La Jornades, au fost trei Moway care au jucat un fel de leapsa robotica intre ei (adica s-au alergat unul pe altul). Apoi s-au asezat intr-o formatie de triunghi si au executat o multime de figuri si miscari sincron ca sa se intoarca ulterior la aceeasi leapsa. Mai mult de atat, tinand cont ca au aceleasi dotari pe care le-ar putea avea o para pe roti (da, fructul acela galben pe roti!), nici nu stiu ce ar mai putea face. Probabil la asta s-au gandit si producatorii cand le-au stabilit pretul: 115 euro.

Un Moway este dotat cu microprocesor, senzor infrarosu anti-coliziune, senzor de directionare, senzor de recunoastere a altor Moway plus baterie litiu-polimer (cu o auto­nomie de doua ore) reincarcabila prin USB. Mai are un corp compact de metal si doua roti.

CAM-10

In lumea robotilor, este echivalentul laptopului de 100 de dolari. Cu alte cuvinte, CAM-10 este cel mai ieftin robot din lume: costa numai 20 de euro si functioneaza cu o banala baterie AA. In schimbul acestei sume, merge, da din maini, isi invarte capul si isi aprinde ledurile rosii din dreptul ochilor.

Dupa ce vezi atatea minunatii la un targ de robotica, banuiesc ca un CAM-10 este un suvenir pe masura cu care ar merita sa pleci acasa. Daca nu l-as fi avut pe batranul Robosapien, robotul celor de WoWee, probabil ca m-as fi pricopsit cu un CAM.

Bioloid Comprehensive

Asemenea lui Robonova, si Bioloid Comprehensive este un kit robotic din care trebuie sa-ti construiesti singur prietenul cibernetic. Marea diferenta este ca, daca din kitul Robonova iese intotdeauna acelasi robot, din Bioloid poti construi o multime.

Robot de lupta, sarpe, scorpion, paianjen sau caine de companie sunt doar cateva din „infatisarile" si „personalitatile" pe care le poate lua Bioloidul. La Jornades m-am intalnit cu varianta-caine a robotului. Era la fel de inteligent si agitat precum simpaticul terrier Milo din „Masca" si nu parea cu nimic mai prejos decat „raposatul" AIBO.

Kitul de baza al lui Bioloid costa 790 de euro, iar versiunea full ajunge pe la 2.000.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News