Tehnologii AI, folosite la detectarea bolii Alzheimer cu până la 10 ani înainte de apariţia primelor simptome

18.09.2017
Tehnologii AI, folosite la detectarea bolii Alzheimer cu până la 10 ani înainte de apariţia primelor simptome

Detectarea bolii Alzheimer la stadiu incipient şi administrarea timpurie a unui tratament adecvat poate avea un rol decisiv pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, încetinind evoluţia acestei afecţiuni incurabile.

Boală neurodegenerativă, Alzheimer este o afecţiune cu progresie lentă al cărei debut nu dă simptome uşor de identificat în faza incipientă, diagnosticarea apărând de cele mai multe ori la un stadiu avansat, când mijloacele convenţionale de tratament nu mai pot decât să încetinească efectele bolii.

Lucrând la îmbunătăţirea metodelor de diagnostic, unele centre medicale şi-au concentrat eforturile asupra analizelor de sânge, în timp ce altele au ales o abordare directă, analizând lichidul cerebrospinal prelevat de la nivelul creierului. Profitând de progresele în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială, un grup de cercetători italieni au dezvoltat o metodă non-invazivă de diagnostic, luând forma unui algoritm pentru identificarea micilor diferenţe structurale ce apar la nivelul creierului cu până la 10 ani înainte de debutul primelor simptome de Alzheimer.

Pentru ca tehnologia să funcţioneze sunt necesare examinări periodice la computerul tomograf, datele scanate pe durata mai multor ani fiind apoi trimise spre analiză sistemului asistat cu tehnologii AI.

Demonstrând potenţialul tehnologiei, cercetătorii au folosit 67 examene tomograf – 38 provenind de la pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi 29 de la persoane sănătoase. Fiecare analiză tomograf a fost împărţită pe regiuni şi comparată de sistemul AI cu analize anterioare, verificând conectivitatea neuronală.

După calibrarea iniţială, testele au fost repetate cu analizele tomograf ale altor 148 pacienţi. Dintre aceştia, 48 erau pacienţi diagnosticaţi cu boala Alzheimer iar alte 48 de persoane aveau simptome uşoare indicând afecţiuni neurodegenerative. La final algoritmul folosit de cercetătorii italieni a reuşit diagnosticarea cu o acurateţe de 86% a bolii Alzheimer, respectiv identificarea cu eficienţă de 84% a afecţiunilor cognitive uşoare, care pot indica risc crescut pentru Alzheimer.

Cu potenţialul de a oferi o unealtă puternică pentru diagnosticarea afecţiunilor la nivelul creierului, tehnologiile AI dezvoltate de cercetătorii italieni mai au nevoie de îmbunătăţiri pentru a depăşi faza experimentală, ce s-ar putea întinde pe durata mai multor ani.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult