Tehnologii de inteligenţă artificială, folosite pentru a înlocui testul poligraf cu decodarea undelor cerebrale

03.07.2017
Tehnologii de inteligenţă artificială, folosite pentru a înlocui testul poligraf cu decodarea undelor cerebrale

Sistemele de inteligenţă artificială şi-ar putea găsi o nouă utilitate la interpretarea undelor cerebrale emise în timp ce gândim, decodând sensul acestora pentru a forma descrieri în fraze şi propoziţii.

Experimentele desfăşurate de cercetători a Universităţii Carnegie Mellon implică folosirea datelor obţinute cu ajutorul unui scanner cu rezonanţă magnetică (fMRI), procesând simultan nu mai puţin de 240 parametrii reflectând procese cognitive desfăşurate în diverse regiuni ale creierului.

Sistemul AI capabil de învăţare poate asocia gândurile observate în timp real cu propoziţii complexe care descriu sensul acestora cu o acurateţe de până la 87%. Sunt acoperite aspecte variate privind interacţiunea socială, locaţii şi persoane, până la activităţi fizice.

Acţionând în sens invers, este posibilă transpunerea unei propoziţii într-o descriere vizuală a gândurilor, aşa cum interacţionează acestea în creierul uman.

Momentan, tehnologia vizează descrierea gândurilor comparând profilul undelor cerebrale cu observaţii anterioare care descriu experienţe cunoscute şi nu decodarea acestora în mod direct. Însă pe măsură ce înţelegerea interacţiunilor care se produc la nivelul creierului va creşte, este posibil ca descrierile aproximative să fie înlocuite cu interpretări în timp real ale gândurilor, reflectând toate aspectele trăirilor avute, inclusiv limbajul.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult