Tehnologiile prin care un distrugător american a evitat zilele trecute să fie distrus de o rachetă lansată din Yemen

12.10.2016
Tehnologiile prin care un distrugător american a evitat zilele trecute să fie distrus de o rachetă lansată din Yemen
Distrugătorul american USS Mason a fost atacat zilele trecute cu o rachetă, produsă în timpul Războiului Rece, lansată de pe teritoriul Yemenului. Pentru a se apăra, nava a activat mai multe sisteme de apărare al căror rol este să o protejeze de astfel de ameninţări. 
 
Distrugătorul este implicat într-o campanie, alături de Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, de susţinere a musulmanilor suniţi din Yemen, care se află în război civil cu rebelii Houthis, susţinuţi de Iran. Racheta a fost lansată dintr-o zonă de lângă coastă controlată de rebeli. Nava americană a lansat trei rachete pentru a se apăra: două SM-2 (interceptoare de rachete de croazieră) şi o Enhanced Sea Sparrow Missile (ESSM). Mai mult, Mason a lansat o „momeală” Nulka, care are rolul de a atrage spre ea rachetele anti-navă.

ESSM are rolul de a intercepta rachete anti-navă foarte rapide şi agile, care zboară la distanţă mică de suprafaţa mării. Nulka este tot un fel de rachetă, care se deplasează mai încet şi emite o semnătură radar pentru o navă care de fapt nu există. 

 
Cert este că racheta venită dinspre rebeli a fost doborâtă, dar nu se ştie de care dintre contramăsurile lansate de pe Mason, deoarece Pentagonul nu oferă astfel de informaţii.
 
Acesta este primul caz de după Războoiul Rece când o navă americană se apără cu succes împotriva unei rachete lansate împotriva ei. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult