Teleportare: pasul 1 este gata, pentru atomi

11.07.2007
Teleportare: pasul 1 este gata, pentru atomi

Dacă ai urmărit măcar un episod din Star Trek nu se poate să nu-ţi fi rămas în minte teleportarea, cu toate avantajelele şi dezavantajele ei, doar nu doreşti sa ţi se teleporteze hoţul în casă din când în când.

Cercetătorii australieni au reuşit cu succes un experiment de teleportare a materiei le nivel de atom. „Magicienii” se numesc Murray Olsen, Ashton Bradley, Simon Haine de la Australian Research Council Centre for Quantum-Atom Optics, şi Joseph Hope de la ANU. Experimentul presupune răcirea atomilor foarte aproape de zero absolut, lovirea lor cu raze LASER şi apoi transportarea semnalului prin fibră optică, la viteza luminii, către locul unde sunt reconstruiţi.

Autorii experimentului nu se aşteaptă să vadă teleportarea de fiinţe umane pe durata vieţii lor, dar nu exclud posibilitatea ca tehnologia să fie pusă la punct în viitorul îndepărtat. Nu pot decât să fiu de acord cu ei, nu cred că oamenii ar putea rezista la zero absolut (-274 grade Celsius), cel puţin până nu este pusă la punct şi criogenia.

Autorii experimentului de teleporatare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News