Un robot care preia fotografii pentru paşapoarte le-a cerut mai multor persoane de origine asiatică să deschidă ochii

07.12.2016
Un robot care preia fotografii pentru paşapoarte le-a cerut mai multor persoane de origine asiatică să deschidă ochii

Ne temem că roboţii şi sistemele bazate pe inteligenţă artificială ne vor fura locurile de muncă, dar se pare că va mai trece ceva timp până când acest lucru se va întâmpla. Un sistem automat de primire şi procesare a pozelor pentru paşapoarte, care aparţine ministerului de Interne din Noua Zeelandă, i-a cerut unui bărbat de 22 de ani, de origine asiatică, să deschidă ochii. Mai precis, fotografia acestuia a fost respinsă pe motiv că acesta ar fi avut ochii închişi, ceea ce nu era cazul.

Richard Lee a făcut o captură de ecran cu mesajul primit de la sistem. „Nu sunt supărat deoarece am avut întotdeauna ochi foarte mici, iar tehnologia de recunoaştere facială este ceva nou”, a declarat el pentru Reuters. În final, tânărul student a reuşit să îşi schimbe paşaportul.

 

Lee  nu este singurul tratat astfel de sistemul automat. O tânără, tot de origine asiatică, a scris pe Imgur că poza pentru paşaport i-a fost refuzată de mai multe ori de acelaşi sistem, din acelaşi motiv: i s-a transmis că are ochii închişi. „La început am crezut că este ceva de prost gust, o glumă a dezvoltatorilor pe seama asiaticilor. Nu credeam că o maşină observă astfel de detalii, precum formatul ochilor”, a scris ea. Ulterior, tânăra s-a calmat după ce a aflat că nu este singura care a păţit acest lucru, iar robotul le-a transmis şi unor persoane de alte rase că au ochii închişi în fotografii. 

 

Un purtător de cuvând al ministerului a spus că aproximativ 20% din imaginile încărcate în sistem sunt respinse, din motive variate. Unul dintre principalele motive îl reprezintă ochii. Poate că autorităţile ar fi trebuit să păstreze ceva mai mult timp angajaţii care se ocupau înainte de acest lucru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult