VIA Technologies merge după Raspberry Pi cu VAB-800

24.07.2012
VIA Technologies merge după Raspberry Pi cu VAB-800

După ce a cochetat mulţi ani cu procesoarele x86 cu consum energetic scăzut, VIA a decis să încerce şi altceva prin lansarea primei sale plăci de bază Pico-ITX cu procesor ARM, al doilea produs al său bazat pe această arhitectură.

Mergând pe urmele deja celebrului Raspberry Pi, faţă de care oferă însă un port SATA şi opţiunea unei stocări NAND lipită pe placa de bază care poate urca până la 64GB, VIA VAB-800 nu se adresează însă programatorilor amatori care doresc să experimenteze, ci celor care doresc să implementeze soluţii ARM în mediul industrial.

Puţin mai mare decât rivalul Raspberry Pi, având 10 x 7.2cm, VIA VAB-800 este garantată de producător să funcţioneze timp de şapte ani în condiţii de temperatură variabilă între -20°C şi +70°C. Platforma Pico-ITX, care stipulează un consuma maxim de 5W, include un procesor ARM Cortex-A8 Freescale iMX537 tactat la 800MHz sau 1GHz, un procesor grafic 2D/3D, un decodor video 1080p şi o memorie RAM DDR3 cu o capacitate de 1GB. La acestea se adaugă şi paletă largă de conectori, aceasta incluzând un adaptor Fast Ethernet, două porturi USB 2.0, VGA, Mini HDMI precum şi pini pentru conectori suplimentari USB, microfon, ieşire audio şi SDIO.

Cei interesaţi de dezvoltarea software vor beneficia de suport pentru sistemele de operare Android, Ubuntu şi Windows Embedded Compact 7.

VAB-800 nu este dedicat dezvoltatorilor entuziaşti particulari, însă modelul VIA APC destinat acestora are dimensiuni mai mari, fiind o placă de baza Neo-ITX de 170x85mm, şi este motorizat de o soluţie ARMv6 mai slabă. Din acest motiv nu este făcut public nici preţul micului sistem, însă VIA mai are timp să-şi schimbe poziţia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News