Eric Schmidt avertizează: China va fi lider în domeniul inteligenţei artificiale şi va depăşi SUA până în 2025, iar implicaţiile sunt majore

23.11.2017
Eric Schmidt avertizează: China va fi lider în domeniul inteligenţei artificiale şi va depăşi SUA până în 2025, iar implicaţiile sunt majore
Eric Schmidt, preşedintele executiv al Alphabet, compania care deţine Google, a declarat că SUA va fi depăşită de China în domeniul inteligenţei artificiale, dacă Washingtonul nu acţionează repede. „Credeţi-mă, aceşti oameni din China sunt foarte buni. Vor folosi această tehnologie atât pentru obiective comerciale, cât şi militare, cu toate implicaţiile rezultate din asta”, a declarat Schmidt la Artificial Intelligence and Global Security Summit. 
 
O altă rivală a Americii, Rusia, investeşte de asemenea masiv în acest domeniu. Vladimir Putin a declarat recent că ţara care „va domina” în domeniul inteligenţei artificiale va conduce lumea. Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia vrea să fie un lider în domeniu, dar nu îl va monopoliza, ci va împărtăşi cunoştinţele cu „întreaga lume”.

China şi-a anunţat strategia privind inteligenţa artificială şi şi-a propus ca până în 2030 să fie lider mondial în domeniu. „Este destul de simplu. Până în 2020 ne vor prinde din urmă (n.e. – pe americani, la cest capitol), iar până în 2025 vor fi mai buni decât noi. În 2030 vor domina industriile care folosesc tehnologia”, a afirmat preşedintele Alphabet. 

În acest moment compania cu cele mai avansate tehnologii AI din lume este Google, dar sunt şi alte organizaţii care investesc masiv în tehnologie. Gigantul Huawei din China a inclus, în chipsetul celui mai nou smartphone din portofoliul său, Mate 10, un procesor dedicat pentru inteligenţa artificială. Companiile Alibaba, Baidu şi Tencent au făcut şi ele din AI o prioritate, iar resursele financiare le permit acest lucru. Zilele trecute Tencent a depăşit ca valoare de piaţă „omoloaga” sa din SUA, Facebook.    

SUA nu are o strategie naţională pentru AI, iar Schmidt a criticat guvernul de la Washington din această cauză. Mai mult, el a spus că America trebuie să încurajeze talentele din domeniu să se mute peste ocean. „Unii dintre cei mai buni oameni în domeniu sunt în ţări pe care nu le lăsăm în America. Iranul produce unii dintre cei mai buni experţi în computere din lume. Îi vreau aici. Vreau să lucreze pentru Alphabet şi Google”, a mai spus Schmidt. Astfel, el a criticat indirect politicile anti-imigraţie ale regimului Donald Trump.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult