10 extensii pentru Google Chrome, bune în browser-ul omului

De un an şi fix cinci zile există suport pentru extensii în Google Chrome. În acest timp, nu foarte lung pentru o dezvoltare cantitativă şi calitativă serioasă, extensiile de Google Chrome s-a înmulţit totuşi mai rapid decât ne aşteptam. La ora aceasta, există peste 8000 de extensii înregistrate în directorul oficial.

Într-un an, extensiile de Google Chrome au devenit mai utile şi mai complexe. Nu cu foarte mult însă. Deocamdată, din acest punct de vedere, nu se pot compara cu addon-urile de Firefox. În fond, vorbim de două tehnologii de dezvoltare diferite. Extensiile de Google Chrome sunt limitate de actualele tehnologii web şi se vor dezvolta odată cu acestea.

Chiar şi aşa, am face o mare nedreptate dacă am spune că nu există extensii utile de Google Chrome. Chiar acesta este criteriul după care am ales extensiile ce vor fi prezentate în rândurile următoare: utilitatea - extensii care sunt cu adevărat utile utilizatorilor.

BitDefender QuickScan

Cu o denumire care explică de la sine funcţia realizată, BitDefender QuickScan nu are nevoie de prea multe explicaţii. Este un instrument gratuit de scanare a fişierelor.

BitDefender QuickScan

Această extensie foloseşte serviciul Quick Scan al celor de la BitDefender. Are doar rolul de a te scuti să mai intri pe pagina oficială. Este însă utilă dacă vrei să mai ceri o opinie, în cazul în care nu eşti sigur pe antivirusul pe care îl ai instalat.

Xmarks Bookmark and Password Sync

Xmarks este o extensie cunoscută utilizatorilor de Firefox şi nu numai. Aceasta merge atât pe Firefox şi Chrome, cât şi pe Internet Explorer şi Safari. Din ecuaţie lipseşte doar Opera.

Xmarks Bookmark and Password Sync

Cu această extensie pot fi sincronizate bookmark-urile, tab-urile deschise şi parolele. Acestea sunt criptate şi stocate pe un server, în loc să fie salvate în browser. Odată făcută sincronizarea, vei avea aceste date în orice browser suportat şi pe orice calculator. Dacă la un anumit moment foloseşti alt calculator, nu ai decât să instalezi Xmarks, să te loghezi în cont şi să dai sincronizare.

Google Quick Scroll

Dacă foloseşti Google pentru a căuta pe Internet, şi probabil foloseşti, atunci s-ar putea să apreciezi această extensie. Google Quick Scroll răspunde la un anumit scenariu, scenariu prin care trecem mai toţi aproape zilnic.

Google Quick Scroll

Scenariul este următorul: cauţi ceva pe Google şi intri pe un site dar nu găseşti rapid informaţia care te interesează. Google Quick Scroll îţi va indica exact paragraful care conţine cuvintele căutate.

Recent Tabs

Unii utilizatori, printre care şi eu, ar fi preferat ca schimbarea tab-urilor (cu CTRL+TAB) să se facă în ordinea în care acestea au fost folosite, nu în ordinea în care sunt pe bară.

Recent Tabs realizează acest lucru dar este nevoită să folosească altă combinaţie de taste. Utilizatorul poate alege combinaţia de taste (alta decât CTRL+TAB) prin care tab-uri să fie schimbate după criteriul MRU (most recent used).

Trash Can

Trash Can este un fel de Undo Close Tabs pentru Firefox. Tab-urile închise se regăsesc într-un meniu şi pot fi redeschise cu uşurinţă.

Trash Can

Apture Highlights

Pentru cei care se documentează pe un anumit subiect, Apture Highlights este de un real ajutor. Când selectezi un cuvânt şi apeşi butonul search afişat automat, această extensie îţi va furniza o mulţime de informaţii sub diverse forme. În afară de descrierea propriu-zisă, pe acel subiect îţi vor fi prezentate atât imagini, cât şi videoclipuri.

InvisibleHand

Faci cumpărături online şi vrei să găseşti cel mai mic preţ? Atunci InvisibleHand este pentru tine. Sub forma unei bare afişate deasupra paginii, InvisibleHand te va anunţa că produsul pe a cărui pagină te afli poate fi găsit mai ieftin în alt magazin.

InvisibleHand

Problema este că nu funcţionează şi pentru magazinele online din România. Merge pe site-urile a peste 100 de magazine din America, UK şi Germania. Pe de altă parte, dacă faci cumpărături pe site-urile de afară, gen Amazon, vei face economii cu ajutorul aceste extensii.

Note Anywhere

Aşa cum sugerează şi numele, Note Anywhere este o extensie care îţi permite să scrii notiţe în Google Chrome. Vorbim aici de notiţe "legate" de anumite pagini web. Dacă scrii o notiţă când te afli pe pagina X, când vei redeschide acea pagină, vor fi încărcate automat şi însemnările făcute anterior.

Note Anywhere

SocialPlus!

Pentru "animalele sociale" care îşi petrec mult timp pe Facebook, SocialPlus! oferă o serie întreagă de funcţii suplimentare. Printre acestea se numără navigarea din tastatură, notificări suplimentare, emoticoane, buton I don't like etc.

goo.gl URL Shortener

Cu goo.gl URL Shortener poţi scurta rapid link-urile şi le poţi posta pe reţele sociale precum Twitter, unde ai limită de 140 de caractere. Această extensie se dovedeşte foarte practică, deoarece nu doar că scurtează link-ul dar îl şi copiază automat în câmpul în care trebuie să scrii pe Twitter, Facebook sau ce reţea socială mai foloseşti.

În plus, poţi configura combinaţii de taste pentru fiecare operaţiune. De exemplu, apăsând o combinaţie precum ALT+T, link-ul paginii în care te afli este scurtat, copiat în memorie şi introdus în câmpul de postare din Twitter. Totul automat, direct din tastatură.

Este adevărat că niciodată o extensie nu va satisface absolut toţi utilizatorii, fiecare alege ceea ce are nevoie. Nu am pretenţia că extensiile prezentate sunt utile pentru absolut toţi cititorii go4it.ro.

Cele zece extensii amintite se pot însă dovedi practice în diverse situaţii. Numărul mare de utilizatori care le folosesc deja reprezintă dovada faptului că aceste extensii, deşi pot fi îmbunătăţite, şi-au atins scopul.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat