200 de oameni urmăriţi de autorităţi pe DC++. Avem o propunere

04.08.2009
200 de oameni urmăriţi de autorităţi pe DC++. Avem o propunere

Cazul “Amenda DC++” nu va rămâne un eveniment izolat aşa cum s-a mai întâmplat în trecut cu “Operaţiunea Gramofonul”, dar şi cu alte acţiuni mai puţin mediatizate. George Cracea, avocat al UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România), a afirmat că în momentul de faţă sunt urmăriţi penal aproximativ 200 de utilizatori de programe de tip file sharing (DC++, oDC, StrongDC etc.) care au pus la dispoziţia celorlalţi materiale ilegale.

Declaraţia este cel puţin controversată din moment ce, în cazul “Amenda DC++”, judecătorii au stabilit o amendă administrativă (contravenţie) care a constat în plata pieselor (albumelor) protejate de legea dreptului de autor, deci nu a fost vorba de un caz penal.

Desigur, reprezentanţii UPFR doresc să bage spaima în marea masă a utilizatorilor de programe file-share prin ameninţări cu dosare penale şi amenzi insuportabile, în loc să găsească o metodă mai elegantă şi mai eficientă de combatere a pirateriei.

La ora actuală, CD-urile şi DVD-urile comercializate în România au un preţ piperat (exclud de aici ofertele speciale şi promoţiile), dacă ne raportăm la o persoană cu un salariu mediu (1260 RON în 2008), iar magazinele de muzică online nu sunt bine promovate pe Internet. În plus, costul unei piese într-un magazin online este de aproximativ 1 Euro (mai mult chiar decât o piesă de pe iTunes), o sumă iarăşi extrem de ridicată.

Florin Grozea, unul dintre membrii trupei Hi-Q, comentează situaţia din România şi enumeră câteva dintre motivele pentru care oamenii nu cumpără muzică legal: preţul, oferta şi educaţia. “Preţul de 1 euro pe melodie este enorm. Pentru a sparge gheaţa este nevoie de o adaptare, aşa cum facem noi spre exemplu, vânzând o piesă cu 2,5 lei. Sau un album cu mai multe piese şi clipuri video HD cu aproximativ patru euro. Cu asemenea oferte, care au sens, se poate sparge gheaţa. Este nevoie şi de educaţie. Dacă noi timp de zece ani le-am spus consumatorilor că trebuie să cumpere o melodie cu un euro prin sms, atunci tot noi trebuie să îi educăm să se schimbe”.

O teorie şi mai interesantă legată de piraterie este enunţată de Daniel Ek, unul dintre co-fondatorii site-ul de streaming Spotify. Acesta a spus că pirateria este o urmare a dorinţei utilizatorilor de a avea acces la conţinutul dorit imediat, nu reprezintă o problemă strict legată de bani.

Aşadar, avem foarte mulţi factori care determină internautul obişnuit să descarce conţinut fără să plătească. Pentru că tot am dezbătut intens acest subiect, vă invităm să veniţi cu propuneri realiste de reducere a pirateriei, nu idei de genul "Internetul este liber, fac ce vreau".

Ca să vă dau un impuls, o să vă spun pe scurt despre serviciul “Netflix din Statele Unite, prin intermediul căruia poţi viziona un număr nelimitat de filme (calitate DVD), contra unui abonament de doar 9 $ pe lună. Pe când şi în România aşa ceva? Aceasta este propunerea noastră.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News