40 de luni de închisoare, cea mai drastică pedeapsă pentru file-sharing ilegal

40 de luni de închisoare, cea mai drastică pedeapsă pentru file-sharing ilegal

Gregory Cherwonik, un cetăţean în vârstă de 51 de ani din New York, a devenit nenorocosul deţinător al recordului pentru cea mai lungă pedeapsă acordată de un tribunal nord-american într-un caz de partajare ilegală a fişierelor protejate de legile drepturilor de autor. Acesta a fost condamnat împreună cu doi membri ai grupului IMAGiNE, alţi doi membri aşteptând şi ei o sentinţă.

IMAGiNE a fost un grup warez binecunoscut utilizatorilor BitTorrent, acesta specializându-se pe lansarea de filme capturate în sală şi sincronizate ulterior cu o coloană sonoră înregistrată din surse mai bune (Telesync), dar şi cu lansarea unor filme în format XviD pe baza DVD-urilor lansate în zonele 5 şi 6. Apărut în 2009, IMAGiNE a intrat în vizorul MPAA un an mai târziu, organizaţia reacţionând la viteza mare de reacţie a membrilor acestuia şi durata mică dintre lansarea în cinematografe a unui film şi apariţia acestuia pe trackerele BitTorrent. Conform rechizitoriului, IMAGiNE a livrat circa 41 de procente din numărul total de filme cu coloană sonoră în limba engleză în intervalul septembrie 2009 – septembrie 2011.

Reşedinţa lui Gregory Cherwonik a fost percheziţionată de FBI în 2010, un an mai târziu acesta fiind arestat împreună cu alţi trei membri ai grupului, Jeramiah Perkins, Willie Lambert şi Sean Lovelady, sub acuzaţia de încălcare a legilor pentru protecţia drepturilor de autor. Ultimii doi au primit pedepse de 30, respectiv 23 de luni de închisoare, în timp de Gregory Cherwonik a primit o pedeapsă de 40 de luni, cea mai mare pronunţată într-un astfel de caz, pentru că a îndeplinit şi rolul de lider al grupului. În plus, acesta va trebui să plătească şi o amendă de 15.000 de dolari.

Cel de-al patrulea membru menţionat, Jeramiah Perkins, va fi închis în 2013. Cel de-al cincilea membru, Javier Ferrer, nu a fost inclus în rechizitoriul iniţial dar a fost judecat în septembrie şi îşi va începe pedeapsa în martie 2013.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News