A apărut Opera 12

14.06.2012
A apărut Opera 12

Opera 12 soseşte pe PC-uri şi sisteme Mac la doar câteva săptămâni după Opera Mini – popularul web browser pentru tabletă şi smartphone.

Venită după o perioadă lungă de aşteptare, versiunea 12 este o revizie majoră pentru web browserul Opera, ce aduce îmbunătăţiri în primul rând la capitolul performanţă, dar şi suport pentru tehnologii noi.

Opera 12

Utilizatorii Opera 12 vor remarca un timp redus de pornire a aplicaţiei, mai ales atunci când sesiunea activă conţine multe tab-uri cu pagini lăsate deschise.

Tot la capitolul performanţă, Opera 12 aduce în sfârşit suport pentru accelerare hardware şi randare 3D prin API-ul Web GL – ceva ce Google Chrome foloseşte deja de mult timp. Presupunând că sistemul dispune de o placă video cum minime facilităţi de accelerare hardware, Opera 12 ar trebui să prezinte îmbunătăţiri sesizabile în viteza de încărcare a paginilor web şi afişarea elementelor grafice cu animaţii complexe. Şi suportul pentru tehnologiile HTML 5 a fost îmbunătăţit, astfel că vizionarea de conţinut redat folosind acest API va pune mult mai puţine probleme.

Chiar dacă nu a urmat întrutotul exemplul dat de Google Chrome, deschizând un proces separat pentru fiecare tab nou, Opera 12 separă totuşi componentele plugin de procesul principal al aplicaţiei. Astfel, erorile cauzate de plugin-urile instalate de utilizator nu mai pot afecta stabilitatea web browser-ului.

Utilizatorii avansaţi vor aprecia cu siguranţă noul Task Manager. Accesibil tastând opera:cpu în caseta de adrese, task manager-ul ne permite să descoperim rapid procesele aplicaţiei care consumă în mod excesiv resurse de procesare şi memorie.

Printre îmbunătăţirile preluate de la concurenţă se numără şi câteva ajustări aduse la nivelul interfeţei. Opera 12 se prezintă cu o interfaţă mai suplă, cu suport pentru instalarea de teme personalizate.

Cei care folosesc ediţii Windows sau Mac pe 64 biţi vor resimţi performanţe îmbunătăţite, graţie unor optimizări aduse special pentru arhitectura acestor sisteme de operare.

Includerea de suport pentru camere Web permite utilizatorilor Opera 12 să apeleze facilităţile de videoconferinţă puse la dispoziţie de unele website-uri, spre exemplu Facebook – o companie despre care se zvoneşte că intenţionează să cumpere portofoliul Opera.

Download Opera 12

Per total, Opera 12 ne demonstrează că poate fi un competitor serios în piaţa dominată de nume ca Google Chrome, Mozilla Firefox şi Internet Explorer. Drept mărturie este şi creşterea cu 11 % a numărului de utilizatori înregistrată doar în ultimul an, Opera 12 adresând în prezent un număr de 60 milioane de utilizatori fideli.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult