Alphabet este noua mega-companie a fondatorilor Google, Larry Page şi Sergey Brin

11.08.2015
Alphabet este noua mega-companie a fondatorilor Google, Larry Page şi Sergey Brin

Larry Page, co-fondator Google, a anunţat înfiinţarea companiei Alphabet. Aceasta va fi condusă de el în rol de CEO şi de Sergey Brin în rolul de Preşedinte. Alphabet va reprezenta de acum ceea ce Google a devenit în prezent: totalitatea companiilor pe care Google le-a cumpărat, oferind acum şansa fiecăreia de a avea o oarecare independenţă. Fiecare entitate din interiorul companiei va avea propria conducere, iar integrarea forţată a unor servicii precum YouTube şi Google+ ar putea fi evitată în viitor.

Acest pas era necesar întrucât Google este un nume asociat aproape exclusiv de „căutări online”, ceea ce nu mai era obligatoriu adevărat. Google a achiziţionat companii în toate domeniile precum robotică aplicată, produse pentru consumatori şi chiar explorare spaţială. Alphabet va fi compania mamă a tuturor acestor divizii, iar fiecare va putea să se dezvolte separat de celelalte. Google Ventures şi Google Capital vor renunţa la vechiul nume, iar alte companii care vor fi achiziţionate în viitor nu vor trebui să facă neapărat parte din familia Google.

Acest lucru înseamnă că Google va scădea puţin în dimensiuni, în urma despărţirii de toate aceste componente care nu mai sunt relevante pentru căutări online şi software. Acest lucru va oferi posibilitatea angajaţilor de a se concentra aproape exclusiv pentru a dezvolta noi produse în aceste domenii, iar în fruntea companiei va veni fostul Senior Vice President, Sundar Pichai.

Planurile Alphabet sunt măreţe în acest moment. Odată cu această restructurare a business-ului, Page şi Brin susţin că vor putea să ofere mai multe oportunităţi antreprenorilor şi companiilor pe care le achiziţionează, vor putea să îmbunătăţească relaţiile cu clienţii şi partenerii, vor putea să investească uşor în lucruri noi şi în general să se poată concentra pe direcţia companiei pe termen lung.

Google nu va mai fi listat la bursă, însă în locul său vine Alphabet Inc. Compania va păstra cei doi indici GOOGL şi GOOG, iar pentru acţionari totul rămâne neschimbat. Acţiunile Google se transformă în acţiuni Alphabet cu aceeaşi valoare, iar în urma anunţului, preţul acţiunilor chiar a urcat cu 5%.

Site-ul oficial Alphabet este momentan http://abc.xyz , unde momentan singurul articol publicat îi aparţine lui Larry Page şi conţine anunţul modificărilor. Aceste veşti sunt surprinzătoare, însă nu tocmai neaşteptate. Având în vedere diversitatea direcţiilor în care Google începuse să se dezvolte, era de aşteptat ca la un moment dat să fie nevoie de puţină ordine în cadrul companiei, care devenea din ce în ce mai mare. Alphabet este noul Google, iar Google rămâne doar o companie software.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult