ANCOM atrage atenţia asupra roamingului involuntar în localităţile de la graniţă şi oferă trei metode pentru a-l evita

ANCOM atrage atenţia asupra roamingului involuntar în localităţile de la graniţă şi oferă trei metode pentru a-l evita

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat că în anumite zone din ţară, în apropiere de graniţă, se poate activa involuntar serviciul de roaming, cu suprataxare.

 

„Este posibil ca telefonul sau tableta să se conecteze automat la o reţea din ţara vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, utilizatorii plătind inclusiv pentru apelurile pe care le primesc”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

ANCOM a actualizat şi a publicat joi o listă cu 501 localităţi de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar.

„Roamingul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming”. Atenţie, avertizează ANCOM, „faptul că aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu. Costurile vor fi şi mai mari dacă este vorba de ţări care nu sunt membre UE şi în care nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina”.

 

 

Potrivit ANCOM, puteţi evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la graniţa României cu statele vecine prin următoarele metode:

 

– selectaţi manual reţeaua (dezactivaţi opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);

 

– solicitaţi operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere;

 

– verificaţi la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

 

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judeţele Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (43 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria), Iaşi (35 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult