Atac cu virusi pe Yahoo Messenger! Afla care e remediul

Utilizatorii Yahoo Messenger au fost luaţi în vizor de un atac mai puţin obişnuit, ce s-a propagat în decursul zilei de ieri cu ajutorul sistemului de mesaje publicitare integrat cu aplicaţia Yahoo Messenger.

Un banner de reclamă clandestin, ce a direcţionat utilizatorii curioşi către un website Vietnamez, Laban.vn, a fost postat în decursul zilei de luni timp de aproximativ patru ore, pe ferestrele Yahoo! Messenger ale utilizatorilor din lumea întreagă.

''Respectivul mesaj a ajuns la clienţii Yahoo! Messenger fie printr-o campanie legitimă, care a fost ulterior modificată de iniţiatorul reclamelor, fie ca urmare a unui atac abuziv, care exploata o posibilă vulnerabilitate a serviciilor de adveritising din aplicaţia celor de la Yahoo!'', explică Alexandru Bălan, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Cei ce din curiozitate au dat click pe reclama aparent legitimă ce a fost afişată în cadrul aplicaţiei au fost direcţionaţi către website-ul laban.vn, unde li s-a solicitat instalarea unui fişier .exe.

Atac cu viruşi prin Yahoo Messenger!

Odată lansată, aplicaţia detectează web browser-ele instalate şi înlocuieşte pagina de start cu http://laban.vn. Dacă până aici, comportamentul este unul tipic pentru orice add-on de web browser, aplicaţia merge un pas mai departe, modificând setările de start ale Windows-ului, astfel încât să poată porni de fiecare dată când pornim sau repornim calculatorul. La fiecare pornire aplicaţia schimbă pagina de start a web browser-ului cu adresa mai sus menţionată.

Pentru a scăpa de neplăcerile create şi elimina orice urmă lăsată în computer de laban.vn, utilizatorii care au instalat fişierul .exe infectat pot apela la aplicaţia gratuită pusă la dispoziţie de BitDefender.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat