Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii atunci când folosesc dispozitive smart

02.03.2017
Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii atunci când folosesc dispozitive smart

Motivaţi de apetitul crescut al utilizatorilor pentru folosirea dispozitivelor inteligente conectate la internet, producătorii mari şi mici se întrec în a lansa pe piaţă noi gadgeturi smart cât mai rapid posibil. Presaţi de timp şi nevoia de a rămâne competitivi, dezvoltatorii pun accent strict pe utilitate şi mai puţin pe securitatea IT, utilizatorii aflând mai târziu că riscă să piardă date personale, dar şi să permită unor străini să le spioneze viaţa personală prin intermediul dispozitivelor conectate la internet.

Securitatea precară impusă de producători transformă multe dintre aceste dispozitive în instrumente de atac pentru răufăcători, ei mizând pe câteva greşeli simple făcute de utilizatori, fie din necunoaştere sau din ignoranţă. Atacatorii pot controla cu uşurinţă dispozitivele fără ştiinţa proprietarilor de drept, pot accesa reţeaua de acasă şi se pot folosi de acestea pentru a pregăti atacuri cibernetice de amploare care blochează funcţionarea anumitor site-uri.

Specialiştii în securitate cibernetică atrag atenţia asupra unor greşeli simple făcute frecvent de utilizatorii de gadgeturi smart.

  • Utilizatorii îşi conectează toate dispozitivele în aceeaşi reţea Wi-Fi. Asta îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafaţa de atac şi reprezintă o potenţială poartă de acces. Specialiştii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o reţea separată de cea în care îşi ţin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă credenţialele de acces (nume utilizator şi parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu uşurinţă la laptopuri şi telefoane, dacă sunt conectate în aceeaşi reţea, şi pot accesa date confidenţiale.
  • Clienţii trebuie să ţină cont şi de securitatea dispozitivului, nu doar de funcţionalităţi, design şi performanţă, însă acestea din urmă îi pot ademeni pe cei neavizaţi, care aleg să le cumpere fără să ţină cont de riscuri. În general, utilizatorii nu au aşteptări prea mari din partea producătorilor în materie de securitate, iar hackerii îşi pot construi reţele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ţinte, prin atacuri de tip DDoS.
  • După cumpărare, clienţii trebuie să se preocupe de intimitate şi securitate. Parolele şi credenţialele de acces slabe, lipsa criptării informaţiilor sau softul neactualizat pot creşte riscul invadării vieţii private şi chiar pierderii datelor personale.Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului şi a spiona activitatea locatarilor.
  • De multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deşi s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din şapte orăşeni spune că locuieşte într-o casă inteligentă, deşi o familie de la oraş are în medie zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri şi televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Unul din zece români nu cunoaşte însă numărul terminalelor conectate din propria locuinţă.
  • Preţul nu trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziţie. De regulă, clienţii nu se interesează de istoricul producătorului şi nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verificaţi dacă brandul cumpărat are o reputaţie bună şi este de încredere, dar şi să aflaţi din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalţi.

Specialiştii în securitate cibernetică din Bitdefender le recomandă utilizatorilor să ţină cont de câteva reguli simple:

  1. Faceţi o scurtă cercetare înainte de a cumpăra un dispozitiv smart pentru locuinţă. Recenziile de pe internet pot explica cuprinzător problemele de confidenţialitate pe care alţi utilizatori le-au identificat.
  2. Testaţi gadgetul şi înţelegeţi cum funcţionează. Încercaţi să găsiţi răspunsuri la următoarele întrebări: Cum se conectează la internet? Ce date accesează? Unde stochează datele şi în ce circumstanţe? Pot ajunge datele pe mâna unui necunoscut, dacă reţeaua Wi-Fi este atacată? Calculaţi raportul între riscuri şi beneficii.
  3. Citiţi declaraţia producătorului dispozitivului legată de protejarea dreptului la viaţă privată.

Plusul de confort adus de gadgeturile smart a fost secretul care a crescut an de an numărul dispozitivelor conectate până la peste şase miliarde la nivel global. Utilizatorii au de ales dintre cele mai diverse gadgeturi cu care pot, printre altele, să monitorizeze casa de pe telefon când sunt în vacanţă, să vadă de la birou cine sună la sonerie, să pornească aerul condiţionat înainte să ajungă acasă, să supravegheze bebeluşul fără să se mai deplaseze în camera lui, să regleze termostatul sau intensitatea luminii de la distanţă, să ştie dacă baia sau bucătăria s-au inundat sau să întrerupă alimentarea cu energie electrică dacă uită ceva în priză.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România şi alte cinci ţări, la finalul anului 2016, pe un eşantion reprezentativ de 2.037 respondenţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult