Cât internet mobil consumă românii: de la 50 la 500 MB / lună

Cât internet mobil consumă românii: de la 50 la 500 MB / lună

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ne dezvăluie care este profilul utilizatorului ocazional, mediu şi intensiv de servicii de telefonie mobilă şi internet pe mobil din România, pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate.

Conform statisticilor colectate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 155 MB trafic de date, trimite 72 de SMS-uri naţionale (dintre care 64 în reţea proprie şi 8 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 202 minute în reţea (din care 201 către mobil şi 1 către fix) şi 47 de minute în afara reţelei (din care 40 către mobil şi 7 către fix). Comparat cu prima parte a anului 2014, se face remarcată o creştere a consumului mediu lunar de date mobile cu 40%, precum şi creşterea de aproape 30% a numărului de minute vorbite în afara reţelei mobile, fenomen determinat  de ofertele mai atrăgătoare pe piaţa cu amănuntul, ca urmare a intervenţiei ANCOM pe piaţa de gros prin reglementarea valorii maxime a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele mobile de la 1 aprilie 2014.

Profilul utilizatorul de internet pe mobil din România: trafic de date lunar, SMS-uri şi minute vorbite

Un utilizator ocazional de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă în medie 52 MB trafic de date în fiecare lună, trimite 24 de SMS-uri naţionale (din care 21 în reţea proprie şi 3 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 67 de minute în reţea (toate către mobil) şi 15 minute în afara reţelei (din care 13 către mobil şi 2 către fix).

Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă în medie 465 MB trafic de date lunar, trimite 216 SMS-uri naţionale (din care 192 în reţea proprie şi 24 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 606 minute în reţea (din care 603 către mobil şi 3 către fix) şi 141 de minute în afara reţelei (din care 120 către mobil şi 21 către fix).

Totodată, pe www.veritel.ro au fost actualizate şi valorile de consum pentru utilizatorul ocazional, mediu şi intensiv de telefonie fixă. Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie fixă vorbeşte lunar 45 de minute în reţea şi 32 de minute în afara reţelei.

Actualizată pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate, aplicaţia de comparare a ofertelor telecom – veritel.ro – permite consumatorilor să afle în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie şi internet fix şi mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.

Veritel.ro este un instrument independent şi necomercial dezvoltat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii în beneficiul utilizatorilor de servicii telecom din România. Accesul la această aplicaţie este gratuit şi nu este condiţionat în niciun fel, utilizatorii având acces instant la toate ofertele publice ale tuturor operatorilor de comunicaţii din România. Toţi furnizorii de servicii de telefonie şi acces la internet au obligaţia de a introduce ofertele în Veritel.ro în maxim 4 zile de la lansarea ofertelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult