Cofondatorul Wikipedia anunţă crearea serviciului de ştiri Wikitribune

Cofondatorul Wikipedia anunţă crearea serviciului de ştiri Wikitribune

Jimmy Wales, cofondatorul Wikipedia, va lansa platforma de ştiri Wikitribune, care va combina munca jurnaliştilor profesionişti cu cea a voluntarilor, pentru a oferi articole „factuale şi neutre” care ajută la combaterea problemei „ştirilor false” (aşa-numitele „fake news”), transmite Mediafax.

 

Serviciul va fi lipsit de reclame şi va fi gratuit, fiind susţinut financiar prin donaţiile suporterilor, experţii afirmând că noul site de ştiri are potenţialul de a fi unul de încredere, însă influenţa sa va fi una limitată.

 

Wikitribune deţine mare parte a caracteristicilor enciclopediei online, inclusiv obligaţia ca realizatorii de articole să menţioneze sursa fiecărei fapte, iar ca publicul să editeze articolele pentru a fi lipsite de greşeli şi a avea precizie.

În schimb, deşi oricine poate realiza modificări unei pagini, actualizările vor fi menţinute doar dacă un membru al echipei sau un voluntar de încredere le va aproba.

 

O altă diferenţă notabilă este că echipa de bază a autorilor articolelor va fi plătită, deşi pot exista cazuri în care un voluntar va putea scrie un articol iniţial, iar apoi un membru al echipei Wikitribune îl va edita. Iniţiativa vine din dorinţa de a „repara ştirile greşite”.

 

Jimmy Wales a explicat că modelul presei care se bazează pe publicitate a condus la „fuga după clikuri”, care afectează calitatea ştirilor: „Cred că ne aflăm într-o lume în care oamenii sunt foarte preocupaţi de informaţia de calitate bazată pe fapte reale, aşa că cred că va fi cerere pentru aşa ceva”, a spus Wales pentru BBC.

 

 

„Încurajăm oamenii să se înscrie lunar ca susţinători şi pe măsură ce avem mai mulţi suporteri lunar, cu atât vom putea angaja mai mulţi jurnalişti. În termeni minimali, dacă am putea angaja doi jurnalişti, ar fi vorba de un blog şi nu ar merita. Dar mi-ar plăcea să începem cu mult mai mulţi – 10, 20”.

 

Joshua Benton, directorul Laboratorului de Jurnalism Nieman al Universităţii Harvard a sugerat că modelul de finanţare al Wikitribune prin crowdfunding ar putea să îi limiteze potenţialul: „Există o varietate de oameni care – dacă va fi realizat în mod corect – vor vedea proiectul ca pe o platformă de încredere. Dar 10-20 de persoane nu vor reuşi să repare ştirile. Cu siguranţă există un model pentru ştirile non-profit care pot avea succes dacă sunt produse la o scară relativ mică şi sunt destul de unice. Cu toate acestea, sunt sceptic în a crede că acest model ar putea deveni o organizaţie amplă de ştiri”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult