Coreea de Nord şi-a securizat o resursă importantă: accesul la internet

05.10.2017
Coreea de Nord şi-a securizat o resursă importantă: accesul la internet
În Coreea de Nord foarte puţini oameni au acces la internetul pe care îl ştim noi. Totuşi, serviciul este folosit pentru propagandă şi atacuri informatice orchestrate de Phenian. Această resursă este una importantă pentru statul comunist, iar până acum accesul se făcea printr-un singur cablu venit din China. 
 
Acum, ţara are un al doilea cablu, care o leagă de Rusia. Astfel, exluderea ţării de pe internet ar fi mult mai dificilă decât era înainte. În schimbul conexiunii, Rusia va avea acces la statistici privind traficul de internet care vine şi intră în statul comunist. Astfel, Kremlinul îşi poate face o idee în legătură cu intenţiile Phenianului. 
 
Potrivit unor zvonuri, United States Cyber Command (USCYBERCOM) a lansat mai multe atacuri de tip DDoS împotriva unor entităţi din Coreea de Nord acuzate că au compromis mai multe site-uri şi reţele americane. Având această nouă conexiune via Rusia, Coreea de Nord nu mai este afectată la fel de mult de aceste atacuri. 

După cum scriam mai sus, accesul la internet este restricţionat în Coreea de Nord. Au acces la el doar membrii familiei lui Kim Jong-un, oameni de încredere ai dictatorului, câteva persoane din mediul academic şi hackerii de stat. În toată ţara erau, la începutul anului, mai puţin de 1.500 de adrese IP în uz. Prin comparaţie, în Coreea de Sud sunt peste 112 milioane. Pentru restul populaţiei există Kwangmyong (trad. – „strălucitor”), un fel de intranet în care se oferă acces la câteva zeci de site-uri şi pagini în care conţinutul este ales cu grijă. Kwangmyong este accesat de obicei printr-o conexiune dial-up şi include o reţea de socializare rudimentară, dar şi site-uri de ştiinţă.

 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult