Couchsurfing: socializare virtuală pentru cei ce adoră călătoriile reale

04.02.2009
Couchsurfing: socializare virtuală pentru cei ce adoră călătoriile reale

Scârbit de mizeria ce abundă în mediul online, de la tabloide de doi bani care promovează tot felul de nulităţi şi până la reţele de socializare pline de piţipoance dornice să-şi etaleze posteriorul “lucrat” şi ochelarii cu diamante de Obor, m-am decis să vă expun o părticică din ceea ce încă stârneşte interesul în sens pozitiv pe Internet: couchsurfing-ul.

În România, couchsurfing-ul este cunoscut de puţină lume, majoritatea se rezumă la celebrele reţele de tip Hi5, caracterizate de multe poze, vorbe, aprecieri, pupici şi “lozinci” ieftine, toate menite să creeze un mediu social virtual care să ne ţină aproape de cunoscuţi, dar şi să ne pună în legătură cu noi oameni. Practic, ceea ce se dorea a fi un spaţiu pentru cunoaştere socială a degenerat într-un mediu în care fiecare îşi face reclamă, de cele mai multe ori proastă.

Conceptul de couchsurfing a apărut în 2000, dar abia în 2004 a început să fie recunoscut şi utilizat la scară largă. De atunci, adună oameni din toate colţurile globului, oameni care vor să descopere cultura altor ţări într-un mod inedit şi palpabil, nu prin click-uri şi scroll-uri în faţa monitorului. Imaginează-ţi, cum ar fi să-ţi iei câteva zile de concediu, să te desprinzi de pe scaunul “magnetic” ce te ţine captiv o mare parte din viaţă şi să pleci în lume pentru a face schimb de impresii cu cei pe care îi consideri „pe aceeaşi lungime de undă” ca şi tine? Pe aceeaşi lungime de undă ca înţelegere şi, de ce nu, ca oameni care-şi doresc să cunoască obiceiurile şi modul de viaţă al celorlalţi. Gazda nu va fi nimeni alta decât persoana de la celălalt capăt al firului fictiv. Ea îţi va oferi cazare gratuită şi eventual îţi va dezvălui punctele de atracţie ale împrejurimilor.

Comunitatea de couchsurferi numără acum peste 900.000 de persoane, din aproximativ 231 de state şi 53.950 de oraşe. Cele mai multe “canapele” (221.426) se află în Statele Unite, urmate de Germania (84.908), Franţa (80.480), Canada (50.728) şi Marea Britanie (45.522). România numără la momentul redactării articolului 3.044 de canapele. Această statistică nu trebuie să descurajeze persoanele care caută locuri exotice sau mai puţin pomenite. Cu ceva şanse, poţi fi oaspetele unui băştinaş din Guineea sau din Insulele Fiji. Desigur, drumul până acolo îl suporţi din buzunarul propriu. Cazarea însă, după cum spuneam, o ai asigurată.

Harta coachsurfer-ilor

Acum că am înţeles ce este de fapt couchsurfing-ul, să vedem paşii de urmat pentru a participa activ la aventura care te va scoate din lumea virtuală fără gust, fără miros şi te va purta prin locuri pe care poate nici nu te gândeai ca ai să le vizitezi vreodată.

Pasul 1înregistrarea. Ca la orice proces de înregistrare, trebuie să introduci datele personale pe pagina dedicată. User, nume, e-mail, adresa de acasă, parolă etc. În plus faţă de cele cunoscute, mai este necesar să menţionez dacă ai o “canapea” disponibilă sau nu. Aici vei găsi şi opţiuni intermediare precum “cu siguranţă”, “poate”, “ofer doar o cafea/băutură” sau “momentan călătoresc”.

Pasul 2confirmarea. După înregistrarea datelor vei primi un mail de confirmare care conţine un link ce-ţi validează contul.

Pasul 3completarea profilului. Este recomandat ca profilul să fie cât mai complet şi corect, nu de alta dar spre deosebire de alte site-uri de socializare aici informaţiile sunt verificate cu atenţie pentru a elimina utilizatorii puşi pe glume proaste. Couchsurfing.com verifică profilurile şi le acordă sau nu “lacătul verde” – iconiţa care oferă un grad de încredere sporit şi care permite clasarea profilului tău cât mai sus în motorul de căutare intern. Datele sunt numeroase dar merită să ai răbdare. La urma urmei, începutul e mai greu întotdeauna.

Pasul 4Caută couchsurferi disponibili. Gata, contul tău este în regulă, acum poţi începe să cauţi persoane dornice ca şi tine să viziteze lumea. În pagina principală ai o mulţime de filtre care te vor ajuta să găseşti mai uşor destinaţia dorită. Testimonialele utilizatorilor sunt încurajatoare, la fel şi statisticile oferite: 1.734.570 de experienţe pozitive. Ar fi fost interesant să vedem şi numărul de experienţe negative.

Coachsurfing.com

La final, este greu de tras o concluzie. Pe de o parte, couchsurfing.com reprezintă un site deosebit de interesant care-ţi propune un alt stil de a cunoaşte lumea, pe de altă parte temerile legate de securitatea personală şi veridicitatea informaţiilor nu au cum să dispară. Dar, vorba aceea: cine nu riscă nu câştigă. Aşteptăm comentarii de la membrii couchsurfing.com legate de experienţele prin care au trecut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News