Editează-ţi fotografiile pe Internet cu FotoFlexer

01.10.2007
Editează-ţi fotografiile pe Internet cu FotoFlexer
Instrumente suficiente

La Basic se regăsesc instrumente elementare de selecţie, decupare, rotire, desenare şi ştergere. Secţiunea Layers, facilitează, evident, lucrul pe layere. Nu vei avea la dispoziţie toate funcţiile pe care ţi le oferă Photoshop, de exemplu, în acest sens, însă vei putea să ordonezi şi să grupezi layerele. Nu vei putea însă crea leyere, acestea rezultând din upload-ul mai multor imagini.

Easy FX şi Style FX includ funcţii de prelucrare a culorilor şi de adăugare a unor efecte precum Sepia, Sketch sau Greyscale. Distort permite distorsionarea imaginilor, iar Beautify are rolul de a îmbunătăţi fotografiile prin reglarea automată a nuanţelor şi eliminarea efectului de ochi roşii.

Introducerea textului se face prin intermediul tabului Text, în timp ce Advanced include o serie de instrumente care pot fi folosite pentru adăugarea de rame fotografiilor sau pentru a combina (morphing) mai multe imagini. Această din urmă operaţiune este de durată (am aşteptat 11 minute pentru combinarea a două imagini de rezoluţie mică) şi va îngreuna mult utilizarea browser-ului.

FotoFlexer

Folosirea propriu-zisă a acestor instrumente nu ridică niciun fel de dificultate, acestea comportându-se într-un mod similar celor din programele de desktop. Ba chiar mai mult, FotoFlexer îţi pune la dispoziţie shortcut-urile cu care esti deja obişnuit din Windows pentru copy (CTRL+C), paste (CTRL+V), undo (CTRL+Z) etc.

Poate te întrebi ce motiv ai avea să foloseşti un astfel de program în locul unuia de desktop. În primul rând, ca aplicaţie online, FotoFlexer poate fi accesat şi folosit de pe orice calculator conectat la Internet. Să zicem că te duci în vizită la cineva, ai făcut câteva poze, le-ai descărcat şi vrei să le prelucrezi puţin, dar pe calculatorul respectiv nu găseşti decât Paint din Windows. Şi în plus, prelucrarea fotografiilor în acest fel, se dovedeşte chiar distractivă.

În concluzie, FotoFlexer este o aplicaţie online gratuită cu care poţi edita uşor şi rapid imaginile sau fotografiile digitale. Nu trebuie însă să ai pretenţii prea mari de la el şi în niciun caz să nu te aştepţi să poată face tot ce ştie Photoshop sau alt program complex de prelucrarea a imaginilor.

Primii paşi

Dincolo de imensul ocean de informaţie, Internetul este totodată şi gazda primitioare a serviciilor sau, altfel spus, aplicaţiilor online. În principiu, aplicaţiile online sunt, sau urmăresc să fie, asemănătoare programelor obişnuite. Aplicaţiile online pot fi editoare de text, clienţi RSS, alternative la Yahoo! Messenger sau MSN şi altele. În general, funcţiile pe care acestea le oferă nu se pot compara cu cele ale programelor normale, din cauza limitărilor tehnice. Însă, de cele mai multe ori, facilităţile oferite sunt suficiente pentru realizarea task-urilor elementare.

Printre activităţile pe care aplicaţiile online le pot îndeplini se numără şi prelucrarea imaginilor. Sunt mai multe site-uri care te pot ajuta să editezi imagini, însă mă voi opri la FotoFlexer, fiind unul dintre cele mai simple şi mai interesante servicii de acest gen.

Primul lucru pe care trebuie să-l face este să-ţi creezi un cont. După ce treci de această fază preliminară, va trebui să alegi imaginea sau imaginile pe care vrei să le editezi. FotoFlexer îţi pune la dispoziţie 3 surse de upload a imaginilor. Prima şi cea mai evidentă este upload-ul unei imagini de pe calculatorul tău. Poţi, de asemenea, să editezi o imagine de pe Internet, prin specificarea link-ului. A treia modalitate de deschidere a imaginilor este de pe site-uri sociale precum Facebook, My Space, Flickr, Picasa sau PhotoBucket. Această cale presupune logarea pe site-ul respectiv (în cadrul interfeţei FotoFlexer).

Odată importată imaginea, poţi să treci la editarea acesteia. E suficient să ţii cursorul desupra ei o secundă pentru a afişa un meniu care, pe lângă alte comenzi precum trimiterea prin e-mail, ştergerea sau mutarea, include opţiunea de editare. Acesta este trecută în meniu ca Flex Photo!

FotoFlexer

După ce dai Flex Photo! eşti mutat în fereastra în care se face editarea propriu-zisă. Interfaţa este cât se poate de ergonomică şi uşor de înţeles încă de la prima vizită. Nu vei avea probleme în localizarea sau folosirea instrumentelor dorite. Cea mai mare parte a ferestrei este ocupată de zona de editare. În partea superioară se regăsesc instrumentele de prelucrare, organizate pe taburi. Sunt 8 taburi cu denumiri elocvente pentru funcţionalitatea instrumentelor pe care le includ: Basic, Layers, Easy FX, Style FX, Distort, Beautify, Text şi Advanced.

FotoFlexer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News