Facebook ar putea implementa funcţii pentru monitorizare şi cenzură în schimbul ridicării interdicţiei impusă de Guvernul Chinez

23.11.2016
Facebook ar putea implementa funcţii pentru monitorizare şi cenzură în schimbul ridicării interdicţiei impusă de Guvernul Chinez

Facebook ar putea colabora cu autorităţile din China pentru implementarea cenzurii în cadrul reţelei de socializare, scăpând astfel de interdicţia impusă pe teritoriul acestei ţări.

Dacă planul se concretizează, reţeaua Facebook ar putea câştiga până la 1,4 miliard de utilizatori noi aproape peste noapte, motiv suficient pentru CEO-ul Mark Zuckerberk să promită concesii importante în numeroasele discuţii avute deja cu oficiali chinezi de rang înalt.

Aflat în pregătire de mai mult timp, un set de unelte pentru suprimarea postărilor în anumite regiuni geografice ar putea ajuta Facebook să pătrundă şi în regiuni controlate de guverne mai puţin îngăduitoare în privinţa dreptului la libertatea de exprimare. Una dintre ţările vizate este China, zonă unde folosirea reţelelor de socializare şi informaţiile distribuite pe această cale sunt supuse unui control foarte strict.

Facebook nu ar fi la prima acţiune de acest gen, compania restricţionând accesul la informaţie şi în ţări ca Pakistan, Rusia, şi Turcia, în răspuns la solicitările autorităţilor locale pentru blocarea anumitor tipuri de conţinut postat de utilizatorii reţelei.

Însă pentru China, cenzura nu va mai fi limitată doar la solicitări izolate, noile filtre pentru cenzură acţionând în timp real, împiedicând afişarea anumitor categorii de conţinut în News Feed-ul utilizatorilor care se află pe teritoriul acestei ţări.

Fără a-şi asuma responsabilitatea directă, Facebook va pune uneltele necesare pentru monitorizare şi implementarea cenzurii la dispoziţia unei companii chineze parteneră. Potrivit dezvăluirilor făcute de foşti şi actuali angajaţi Facebook, problema furnizării unor astfel de mecanisme software către o companiei terţă, oferind celei din urmă control total asupra informaţiilor la care au acces utilizatorii reţelei de socializare este intens dezbătută de oficialii Facebook. Momentan, nu există indicii cum că software-ul vizibil până acum doar angajaţilor Facebook ar fi accesat şi din afara companiei.  

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult