Facebook dezvoltă un sistem de recunoaştere facială aproape imbatabil

19.03.2014
Facebook dezvoltă un sistem de recunoaştere facială aproape imbatabil

Deşi este o activitate banală pentru majoritatea oamenilor, îndeplinită aproape fără efort şi cu risc minim de a da greş, identificarea feţelor din fotografii rămâne o sarcină dificilă chiar şi pentru cele mai avansate sisteme de calcul. Însă după ani de cercetare şi eforturi susţinute Facebook pare să fi găsit reţeta perfectă, sub forma unui set de tehnologii care permit identificarea trăsăturilor faciale cu acurateţe comparabilă minţii umane.

Sistemul dezvoltat în cadrul unui proiect numit DeepFace a fost trecut printr-un set de teste standardizate, parcurse şi de subiecţi umani.  La final, sistemul Facebook a reuşit identificarea feţelor din imagini cu o acurateţe de 97.25%, în timp ce grupul de test a reuşit un scor cu doar 0.25% mai bun, respectiv 97.5%.

Facebook dezvoltă un sistem de recunoaştere facială aproape imbatabil

Pentru obţinerea acestui nivel de precizie, sistemul dezvoltat de Facebook trasează mai întâi coordonatele 3D ale trăsăturilor faciale, după care generează un model plat în care anumite trăsături faciale sunt evidenţiate folosind diverse tonalităţi de culoare. Potrivit echipei de dezvoltatori, sistemul a fost învăţat să identifice corect elementele faciale folosind o colecţie de 4.4 milioane feţe dinainte etichetate, reprezentând un grup de 4030 utilizatori Facebook.

Contrar aşteptărilor, tehnologiile dezvoltate în cadrul proiectului DeepFace nu-şi vor găsi imediat aplicare în cadrul reţelei de socializare. După prezentarea oficială ce va avea loc în luna iunie la IEEE Conference on Computer Vision, administratorii Facebook vor aştepta mai întâi reacţiile primite din partea comunităţii de cercetare, după care vor evalua opţiuni pentru implementare la scară largă.

Actualul sistem de recunoaştere facială, introdus în anul 2010 pentru Statele Unite şi extins la nivel global în 2011, a fost aprig contestat de autorităţile din Germania şi Irlanda pentru modul abuziv în care a fost aplicat fără a cere consimţământul sau măcar avertiza utilizatorii. În apărare, oficialii Facebook au declarat că sistemul de recunoaştere facială are rolul de a grăbi etichetarea fotografiilor, scutind utilizatorii de un efort suplimentar.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult