Facebook este acum mai deschis către genurile minoritare

27.02.2015
Facebook este acum mai deschis către genurile minoritare

Facebook încearcă să fie un serviciu cât mai deschis către toate categoriile de persoane, indiferent de sex sau de orientarea sexuală. Reţeaua de socializare oferă acum posibilitatea ca oricine să îşi descrie genul după bunul plac, prin intermediul unei căsuţe de text. Vechea modalitate de selectare care oferea opţiunile bărbat, femeie sau „altul” se transformă, fiecare punând să se descrie exact aşa cum se identifică, fără limitele învechite, care aparent nu mai descriu situaţia din prezent.

De asemenea, această nouă opţiune ar putea să protejeze mai bine intimitatea celor care nu doresc să împărtăşească informaţii cu necunoscuţi pe Facebook. Persoanele de un anumit sex care se identifică mai uşor cu un alt sex, sau cei care nu consideră că se încadrează în niciun gen pot acum să îşi exprime mai uşor personalitatea pe reţeaua de socializare.

Evident, pentru cei care se regăsesc printre cele două opţiuni clasice, pot în continuare să le aleagă. Având în vedere că ce-a de-a treia opţiune poate să accepte orice text introdus de utilizator, este interesant de urmărit cât de mult va modera Facebook cuvintele profane incluse. Facebook oferă câteva sugestii bazate pe textul introdus, însă fiecare poate să scrie absolut orice pe post de „gen”.

Alături de opţiunea de a schimba acest aspect al profilului, Facebook îndeamnă utilizatorii să ofere şi informaţii despre genul pronumelui pe care să îl folosească pentru a se adresa. Indiferent de genul ales, poţi să ceri să fii adresat cu pronume masculin, feminin sau neutru. Acesta va fi folosit atât în momentele în care reţeaua de socializare ţi se adresează direct, cât şi atunci când se adresează prietenilor tăi cu referire la tine. Un exemplu destul de clar este ziua de naştere, când prietenii sunt îndemnaţi să îţi ureze „la mulţi ani”.

Este destul de clar că societatea se schimbă la nivel mondial, iar serviciile de pe internet par să fie primele care acceptă noile convenţii sociale. Cu siguranţă că membrii comunităţilor de minorităţi sexuale se vor bucura să vadă opţiuni avansate dedicate lor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult