Facebook oferă la download arhiva cu tot ce ai făcut pe Facebook

12.04.2012
Facebook oferă la download arhiva cu tot ce ai făcut pe Facebook

Adresele IP pentru toate PC-urile de la care ai intrat vreodată pe Facebook, nume de utilizator vechi şi noi, precum şi toate cererile de prietenie date şi primite de-a lungul timpului, pot fi colectate la cererea utilizatorului (sau o persoană cu acces la profilul de utilizator) şi puse la dispoziţie spre download într-o singură arhivă.

Facebook oferă spre download o arhivă ce conţine profilul de utilizator şi istoricul de utilizare al reţelei de socializare

Funcţia „download your information” este prezentă în secţiunea Account Settings a profilului de utilizator Facebook încă din anul 2010, dar permitea până acum doar arhivarea informaţiilor esenţiale, cum ar fi pozele încărcate, colecţia de mesaje, lista de prieteni şi conversaţiile de pe chat, respectiv postările făcute.

De acum, cei care vor să părăsească celebra reţea de socializare pot lua cu ei un istoric mult mai detaliat al activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului.

Facebook - Download your information

Deşi administratorii Facebook par să fie de o cu totul altă părere, versiunea extinsă a arhivei ce conţine datele şi istoricul profilului de utilizator este mai degrabă un pericol pentru utilizatori decât ceva util.

În poate cel mai comun dintre exemple, avem soţul/iubitul gelos care obţine acces la profilul de Facebook al persoanei iubite, după care solicită arhiva completă a profilului de utilizator. În scurt timp, spionul de ocazie primeşte un mesaj email conţinând istoricul aproape complet pentru toată activitatea pe Facebook desfăşurată de victimă de-a lungul timpului: poze şi cereri de prietenie, lista discuţiilor purtate pe chat, mesajele scrise şi primite, dar şi o colecţie de adrese IP prin care poate fi dedusă locaţia aproximativă a utilizatorului (PC-ul de la serviciu, cel de acasă, etc.).

Facebook - Request My Download

Din arhivă sunt excluse totuşi comentariile lăsate pentru postările altor utilizatori, respectiv poze şi actualizări ale mesajelor de status primite de la prieteni.

Facebook - procesarea arhivei durează ceva timp

Un scenariu la fel de dureros este cel în care un hacker nu neapărat talentat, profită de securitatea slabă a reţelei Facebook pentru a obţine arhiva profilului de utilizator a unei vedete sau altă persoană publică, cu scopul de a descoperi şi eventual vinde informaţii sau detalii picante din trecutul acesteia.

Pentru descărcarea arhivei din link-ul primit pe email, este necesar să ne autentificăm încă odată în profilul de Facebook.

Posibilitatea compilării unei astfel de arhive este şi o dovadă (dacă mai avea nevoie cineva de una) pentru faptul că mai tot ceea ce facem pe Facebook este contorizat, iar informaţiile rămân stocate pentru perioade mari de timp în serverele companiei. Oare ce alte categorii de informaţii mai sunt păstrate pe serverele Facebook, dar nu sunt puse la dispoziţia utilizatorilor obişnuiţi?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult