Facebook prezintă ˝M˝, o alternativă pentru asistentul Siri şi Cortana

27.08.2015
Facebook prezintă ˝M˝, o alternativă pentru asistentul Siri şi Cortana

Confirmând zvonurile circulate în ultima perioadă, administratorii Facebook au dezvăluit că vor lansa propriul asistent cu comandă vocală, integrat cu aplicaţia Messenger. Pregătit sub numele de cod “Moneypenny”, noul serviciu este oferit deja spre testare unui grup restrâns de utilizatori din zona oraşului San Francisco.

Facebook prezintă ˝M˝, o alternativă pentru asistentul Siri şi Cortana

Comparat alternativelor furnizate de Apple şi Microsoft, noul M este mai mult decât un computer cu funcţie de recunoaştere vocală, încercând să dea sens întrebărilor şi comenzilor rostite de utilizatori. Sistemul este asistat de persoane reale, care ajută răspunzând la întrebările pe care software-ul nu le poate înţelege.

Integrat cu aplicaţia Messenger, asistentul M va fi disponibil pentru ˝chat˝ la fel ca orice altă persoană din lista de contacte, acceptând întrebări la care utilizatorii pot primi răspunsuri succesive conţinând informaţii suplimentare pentru problemele cu care se confruntă. Cât despre sursa acestor informaţii, sistemul nu dezvăluie dacă răspunsurile sunt date de computer sau de o persoană reală.

Cât despre protejarea intimităţii utilizatorilor, Facebook dă asigurări că M nu poate accesa alte detalii legate de activitatea pe Facebook, singurele informaţii folosite fiind cele furnizate în conversaţiile cu programul de asistenţă. Aplicaţia păstrează doar un istoric cu informaţiile furnizate până acum, ce vor fi folosite pentru a da răspunsuri mai rapide şi precise în viitor.

Potrivit Facebook, factorul uman pus în sprijinul algoritmilor software permite ca M să ofere soluţii pentru întrebări la care nici un serviciu rival nu poate da un răspuns competent.

Având în vedere gradul ridicat de implicare a factorului uman şi adaptările care trebuie făcute pentru fiecare regiune în parte, probabil că nu ar trebui să aşteptăm ca Facebook să extindă acoperirea serviciului M la nivel global în viitorul foarte apropiat. Probabil, asistentul M îşi va face simţită prezenţa în aplicaţia Facebook Messenger odată de componenta software a sistemului va ajunge la un nivel suficient de maturitate, încât participarea operatorilor umani să fie cu totul ocazională. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult