Facebook va „micşora” postările fake news, în speranţa că mai puţini utilizatori le vor observa

01.05.2018
Facebook va „micşora” postările fake news, în speranţa că mai puţini utilizatori le vor observa

Strategia de a combate postările fake news cu link-uri către surse de ştiri verificate a avut efecte neaşteptate, etichetarea acestora în mod explicit întărind convingerile celor care cred în teorii conspiraţioniste, motivându-i să le distribuie mai departe.

În loc de a atrage şi mai mult atenţia asupra postărilor fake news prin atribuirea de etichete şi link-uri contradictorii, Facebook va încerca să le lase cât mai puţin vizibile, în speranţa că acestea vor trece neobservate în News Feed.

Raportate în prealabil de alţi utilizatori sau etichetate în mod automat cu ajutorul tehnologiilor de inteligenţă artificială, postările fake news vor apărea doar cu o descriere pe scurt a conţinutului referit şi o miniatură a imaginii ataşate. În paralel, Facebook desfăşoară o campanie pentru înlăturarea conturilor false şi sancţionarea paginilor care distribuie fake news, blocând folosirea reclamelor ca mijloc de finanţare.

Potrivit companiei, măsurile luate până acum au redus cu peste 80% propagarea ştirilor false. Însă fenomenul nu poate fi oprit cu totul fără a risca controverse şi acuzaţii de îngrădire a accesului liber la informaţie, o parte dintre utilizatori promovând în mod activ acest tip de conţinut, atât timp cât rezonează propriilor convingeri.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult