Filme 3D pe YouTube – ghidul începătorului

21.08.2011
Filme 3D pe YouTube – ghidul începătorului

Filmele 3D nu mai sunt de mult timp rezervate doar pentru cinematografe, televizoarele 3D şi PC-urile compatibile 3D aducând acest gen de conţinut practic la îndemâna oricui. Dacă preţul unui astfel de echipament este o problemă, atunci soluţia salvatoare poate veni de la o simplă pereche de ochelari cu lentile colorate, disponibili la preţuri incomparabil mai mici sau chiar distribuiţi gratuit împreună cu unele reviste.

Filme 3D pe YouTube

Majoritatea celor care au luat decizia de a achiziţiona un echipament dedicat pentru vizionarea filmelor 3D, au descoperit relativ repede şi care sunt dezavantajele acestei tehnologii. Mă refer desigur la problemele de adaptare pe care le întâlnesc mulţi dintre noi, acompaniate de simptome dintre cele mai neplăcute: senzaţie de ameţeală, oboseală, dureri de ochi şi chiar stări de vomă.

Dacă am reuşit totuşi să depăşim acest prim impas, ne vom confrunta cu siguranţă şi cu o a doua problemă, ivită la scurt timp după ce am terminat de vizionat DVD-ul de prezentare al televizorului 3D sau cele câteva filme de cinema disponibile şi în versiune 3D – provocarea de a găsi noi surse de conţinut 3D.

Materiale video 3D putem obţine din foarte multe surse, începând cu discuri Blu-ray pentru filme 3D la calitate premium, transmisiuni 3D TV recepţionate în sistem digital, sau de pe YouTube, dacă nu suntem foarte pretenţioşi în privinţa calităţii imaginii.

În acest articol vom învăţa cum să găsim mai uşor filme 3D pe YouTube şi foarte important, cum să ne asigurăm condiţii optime pentru vizionarea acestui tip de conţinut.

Filme 3D pe YouTube

Primul pas este să alegem modul de afişare a filmuleţelor 3D, în funcţie de caracteristicile dispozitivului pe care îi folosim.

Dacă nu deţinem un echipament dedicat pentru vizionarea de conţinut 3D, atunci folosirea unor ochelari anaglifici oferă o alternativă accesibilă din punct de vedere al costurilor implicate, dar cu rezultate mai slabe asupra calităţii imaginii. Cele mai multe neplăceri sunt cauzate de percepţia deformată a nuanţelor de culoare, sau uneori lipsa aproape totală a acestora. Rezultatele obţinute variază în funcţie de calitatea ochelarilor utilizaţi, motiv pentru care YouTube pune la dispoziţia utilizatorilor şi o marcă proprie de ochelari 3D, disponibili pentru aproximativ 7 dolari.

Filme 3D pe YouTube

Setul de ochelari NVIDIA 3D Vision este o soluţie mai elegantă şi cu performanţe net superioare pentru vizionarea de filme 3D, însă pachetul trebuie să includă în mod obligatoriu şi un monitor 3D, alături de o placă video cu chipset NVIDIA. Suma necesară pentru alcătuirea unei astfel de configuraţii poate depăşi cu uşurinţă suma de 1500 Lei, dezavantaj exploatat de companiile rivale pentru promovarea unor soluţii alternative, cu preţuri mai mici de achiziţie şi performanţe similare.

Pentru setul de ochelari NVIDIA 3D Vision putem selecta opţiunea Vizionare HTML5 stereo, în timp ce pentru anumite modele 3DTV şi monitorul Zalman TRIMON va trebui să alegem opţiunea Linii intercalate.

Cum găsim secvenţe video 3D pe YouTube

Cea mai rapidă modalitate pentru găsirea de conţinut 3D este să tastăm comanda yt3D:enable=true în caseta de căutare a serviciului YouTube, alături de termenul folosit pentru căutare.

Filme 3D pe YouTube

O alternativă comodă pentru găsirea de conţinut video 3D este canalul YouTube oficial dedicat utilizatorilor interesaţi să urmărească materiale video 3D. Fiind de obicei mult mai atent selecţionate, secvenţele video prezentate aici sunt în general de foarte bună calitate.

Încă o sursă pentru conţinut video 3D de cea mai bună calitate este şi canalul YouTube creat de compania ExploreMediaGroup. Aici putem urmări înregistrări din surse variate, cuprinzând mai ales trailere pentru filme şi filme promoţionale pentru promovarea destinaţiilor turistice din diverse regiuni ale lumii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News