Firefox, depăşit de Google Chrome în privinţa numărului de utilizatori

02.04.2014
Firefox, depăşit de Google Chrome în privinţa numărului de utilizatori

Web browser-ul Chrome continuă să crească în popularitate, ajungând să ocupe pentru prima dată locul doi în topul preferinţelor utilizatorilor, devansând rivalul Firefox. În tot acest timp, ocupantul primului loc rămâne de neclintit, contând pentru aproape 58% din traficul total realizat pe internet de web browsere desktop.

Firefox, depăşit de Google Chrome în privinţa numărului de utilizatori

Potrivit statisticilor furnizate de Net Applications, Google Chrome a ajuns în luna martie la 17.5% cotă de piaţă, recuperând căderea suferită la jumătatea anului trecut. Împins pe locul 3 în clasament, Firefox mai este preferat pentru doar 17.26% dintre utilizatori, iar tendinţa este de scădere.

Spre comparaţie, acum un an Firefox era folosit de 20% dintre utilizatorii platformei desktop PC, în timp ce Google Chrome era preferat de numai 16.5% din total. Luna februarie 2014 a prins web browser-ul Mozilla cu o cotă de 17.6%, în timp ce rivalul Chrome adjudeca 16.8% din total.

Livrat în formă preinstalată cu sistemul de operare Windows şi prezentat ca alegere implicită pentru utilizatori, Internet Explorer şi-a consolidat cu două procente cota de piaţă anunţată anul trecut, ajungând la un respectabil 57.96%. Însă tendinţa actuală este de scădere, cu perspectivă de accelerare în perioada următoare după ce expirarea perioadei de suport tehnic asigurat sistemului de operare Windows XP va determina  utilizatori acestuia să ia in considerare opţiuni alternative.

În prezent, cota de piaţă repartizată primelor 3 cele mai folosite versiuni de web browser este împărţită între Internet Explorer 8 (aflat pe locul I cu 21% cotă de piaţă), Internet Explorer 11 (15.7% cotă de piaţă) şi Google Chrome 33 (12.6%). 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult