Foxmarks sau cum îţi sincronizezi bookmark-urile şi parolele

09.02.2009
Foxmarks sau cum îţi sincronizezi bookmark-urile şi parolele

Dacă ai acces la mai multe calculatoare, probabil informaţiile pe care browser-ul tău le accesează diferă. Bookmark-urile de pe calculatorul de acasă nu coincid cu cele de la birou, iar parolele salvate pentru unele site-uri nu apar şi pe laptop. Ordinea în bookmark-urile şi parolele din Firefox, Internet şi Safari poate fi restabilită cu extensie excelentă: Foxmarks.

Ideea

Aceasta a fost la început gândită doar pentru sincronizarea bookmark-urilor şi mergea doar pe Firefox. Între timp, Foxmarks a inclus suport şi pentru parole, este compatibilă cu Internet Explorer şi Safari şi permite crearea mai multor profiluri. Pentru cei care nu cunosc acest procedeu, prin sincronizare ajungi să ai aceleaşi informaţii pe toate calculatoarele. În cazul de faţă, poţi avea aceleaşi bookmark-uri şi parole salvate în browser, pe toate calculatoarele la care ai acces.

Foxmarks

Instalarea extensiei se face, evident, din browser-ul pe care îl foloseşti, cu condiţia ca acesta să fie Firefox, Safari sau Internet Explorer. Alte browsere, precum Opera, nu sunt deocamdată suportate. Instalarea propriu-zisă depinde de browser-ul folosit, dar în principiu trebuie să urmezi simplele instrucţiuni de pe site-ul oficial. Pentru exemplificare, mă voi referi la Firefox.

Sincronizarea bookmark-urilor

După instalarea extensiei si restartarea browser-ului, eşti întâmpinat cu un scurt Wizard. Prin intermediul acestuia îţi vei crea un cont, vei alege modalitatea de sincronizare a bookmark-urilor şi eventual vei bifa şi sincronizarea parolelor. Acest ultim pas nu este obligatoriu, dacă ai dubii poţi alege să nu-ţi fie sincronizate parolele, ci doar bookmark-urile.

În statusbar (bara din partea de jos a ferestrei) apare o iconiţă cu un simbol destul de ciudat: o bulă, cu un X în centru şi o mică săgeată. Un click pe acest simbol va deschide fereastra de configurare a extensiei. Aceasta are 4 tab-uri: account (de aici poţi rula încă o dată wizard-ul şi poţi realiza sincronizarea manuală), Sync (opţiunile legate de sincronizare), Profiles şi Advanced. Sincronizarea se face automat, în mod normal, la deschiderea sau închiderea browser-ului, dar este posibilă şi sincronizarea manuală, sau la comandă.

Profiluri

De departe cea mai interesantă funcţie din Foxmarks este cea de profiluri. Pentru configurarea acestora trebuie să intri în contul tău (secţiunea My Foxmarks) de pe site-ul extensiei: www.foxmarks.com. Acolo există un buton, Sync Profiles, de unde poţi crea câte un profil pentru fiecare calculator.

Foxmarks

Ideea este că aici poţi alege ce bookmark-uri să apară pe un calculator şi să nu apară pe altul. Poţi opta, de exemplu, ca unele link-uri să apară doar pe calculatorul de la birou, iar altele să fie vizibile doar acasă.

Foxmarks

Sincronizarea parolelor

Sincronizarea parolelor este o funcţie ideală pentru leneşi. Dacă ai salvat parola pentru un site de pe calculatorul de acasă şi ai bifat opţiunea de sincronizare a parolelor, aceasta va fi disponibilă şi pe celelalte calculatoare pe care ai instalat Foxmarks. Cum am mai spus, dacă ţi se pare ceva dubios, poţi dezactiva sincronizarea parolelor. Pe de altă parte, pentru un plus de securitate, există opţiunea criptării datelor.

Sincronizarea parolelor şi a bookmark-urilor se face prin intermediul unui server al celor care au creat Foxmarks. Există însă opţiunea de a folosi această extensie cu un server propriu. Configurarea acestuia se face în tab-ul Advanced.

Foxmarks este o extensie excelentă pentru cei care au acces la cel puţin două calculatoare şi vor să aibă aceleaşi informaţii în browser, pe toate calculatoarele. Nu am încercat-o pe Internet Explorer sau Safari, însă pe Firefox o folosesc de cel puţin doi ani şi merge ireproşabil.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News