Ghost Towns: primul clip de pe YouTube în rezoluţie 8K

Ghost Towns: primul clip de pe YouTube în rezoluţie 8K

Conţinutul la rezoluţie 4K abia începe să apară pe diverse servicii de streaming video precum YouTube şi Netflix, însă deja sunt creatori de conţinut care împing limitele la rezoluţii şi mai mari. Primul clip în rezoluţie 8K, Ghost Towns, a fost publicat pe YouTube, iar existenţa sa explică motivul pentru care nu vom avea astfel de clipuri la dispoziţie prea curând: nici măcar PC-urile nu pot reda în timp real astfel de fişiere multimedia.

YouTube nu mai are de ceva vreme o limită superioară de rezoluţie. Serviciul poate să accepte filmări în orice rezoluţie doreşte creatorul, aceasta fiind disponibilă în listă ca rezoluţie maximă. Ghost Towns este disponibil în rezoluţia sa nativă 8K, 7680 x 4320, sau în alte rezoluţii mai uşor de digerat precum 4K, QHD, Full HD, HD, şi gama de moduri de afişare SD. Este clar că aproape nimeni nu deţine echipamentul necesar pentru a afişa acest clip în rezoluţia sa nativă. Nici măcar monitoarele 4K nu sunt disponibile peste tot sau la preţuri acceptabile, iar monitoare 8K nici măcar nu există în acest moment pentru consumatori.

Mai mult decât atât, chiar şi pe computere desktop cu performanţă ridicată, clipul nu rulează cursiv în rezoluţia sa nativă. Este nevoie de o putere de procesare imensă pentru a putea urmări un astfel de clip video, iar asta sugerează că vor mai trece câţiva ani până când vom avea la dispoziţie computere ieftine care să îndeplinească astfel de operaţiuni.

Filmarea clipului a fost realizată cu o cameră RED Epic Dragon care trage material 6K, în mod portret pentru a putea atinge rezoluţii mai mari pe verticală, filmările fiind apoi lipite în After Effects. Unele clipuri au fost folosite la rezoluţia nativă a camerei şi mărite la 8K. Dacă doriţi să vă testaţi PC-ul pentru a vedea dacă sunteţi sau nu pregătiţi de filme 8K, nu trebuie decât să apăsaţi play pe clipul de mai sus şi să selectaţi rezoluţia 4320p.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult