Gmail este mai sigur: protocolul securizat HTTPS devine obligatoriu şi va fi folosit peste tot

21.03.2014
Gmail este mai sigur: protocolul securizat HTTPS devine obligatoriu şi va fi folosit peste tot

Serviciul de email Gmail a permis criptarea mesajelor prin intermediul protocolului securizat HTTPS chiar din ziua lansării şi a făcut implicită aceasta opţiune doi ani mai târziu, utilizatorii putând însă alege dezactivarea ei. În urma problemelor de încredere generate de interceptările NSA, care au ieşit la iveală anul trecut, compania a decis că suportul HTTPS va deveni obligatoriu pentru trimiterea sau primirea de mesaje prin intermediul Gmail şi va cripta astfel chiar şi mesajele care circulă în interiorul infrastructurii sale.

Într-un anunţ făcut pe blogul său, compania Google a anunţat că utilizatorii nu vor mai putea opta pentru dezactivarea protocolului HTTPS, acesta urmând să fie utilizat ori de câte ori trimitem sau primim un mesaj electronic. Compania doreşte să se asigure astfel că nici un răuvoitor nu va putea intercepta mesajele electronice pe drumul dintre utilizatorul şi serverele Gmail.

Dacă implicarea conştientă  a companiilor importante din mediul online în programul de interceptare NSA este încă subiect de dispută, ştim deja că autorităţile americane au obţinut acces direct la infrastructura internă a multora dintre acestea. Din acest motiv, Google a anunţat că va folosi protocolul securizat HTTPS nu doar pentru transferul mesajelor între utilizator şi Gmail, ci şi pentru transferul acestora între diversele servere care se ascund în spate.

În acest fel, compania se asigură că lanţul criptat dintre expeditor şi destinatar este practic neîntrerupt, bineînţeles în cazul în care şi celălalt partener de discuţie foloseşte Gmail sau alt serviciu securizat, şi că şansele unui terţ de a exploata vulnerabilităţile propriului serviciu sunt diminuate. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News