Google, acuzat că trişează la ştergerea link-urilor din lista cu rezultate a motorului său de căutare

25.07.2014
Google, acuzat că trişează la ştergerea link-urilor din lista cu rezultate a motorului său de căutare

Ordinul dat de Curtea Europeană de Justitie, obligând Google să accepte cereri pentru înlăturarea din lista cu rezultate Google Search a anumitor link-uri care duc spre pagini unde sunt postate informaţii învechite, nepotrivite sau irelevante despre persoana solicitantă, stârneşte în continuare discuţii aprinse. Autorităţile europene sunt acuzate că prin măsurile luate fac primii paşi către instaurarea cenzurii, iar modul de aplicare defectuos lasă loc pentru abuzuri.

Bombardat deja cu peste 90.000 cereri pentru înlăturarea de informaţii din listele Google Search, gigantul american are dificila sarcină de a evalua fiecare cerere în parte şi determina care solicitări sunt legitime sau ar trebui ignorate ca fiind abuzive. Având în vedere numărul uriaş de cereri primite şi presiunile la care sunt supuşi angajaţii Google pentru analizarea fiecărei solicitări în parte, apariţia situaţiilor în care sunt blocate de la afişare şi link-uri către informaţii de interes public nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Pentru ca eforturile depuse să fie complet în zadar, ordinul Curţii Europene nu prevede înlăturarea informaţiilor la sursă, din paginile site-urilor care le găzduiesc, iar Google contribuie la sabotarea întregului plan cenzurând numai domeniile europene ale portalului google.com (ex. google.ro). În schimb, comutarea în portalul google.com deschide accesul la versiunea necenzurată a motorului Google Search. O altă dezamăgire pentru cei care sperau să-şi spele cât mai discret imaginea obţinând cenzurarea link-urilor în motorul Google Search este decizia companiei de a informa administratorii website-urilor privind înlăturarea link-urilor respective, dând acestora ocazia să riposteze readucând subiectul în atenţia publicului.

Google, acuzat că trişează la ştergerea link-urilor din lista cu rezultate Search

Între timp, autorităţile europene responsabile cu aplicarea legilor de protecţie a datelor s-au întâlnit cu reprezentaţi ai Microsoft, Yahoo şi Google pentru a discuta stabilirea unui plan pentru aplicarea ordinului dat de Curtea Europeană. Din păcate chiar şi în versiune preliminară setul de reguli nu va fi gata mai devreme de luna septembrie, iar la final Google va fi probabil obligat să extindă cenzura şi asupra versiunii internaţionale a motorului său de căutare. Cert este că blocarea accesului la informaţi incomode sau compromiţătoare în mediul online, prin simpla completare a unui formular, va rămâne dificil de obţinut şi cu rezultate nu neapărat pe placul solicitanţilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult