Google Chrome OS - ce este şi cu ce diferă de alte sisteme

Unora dintre noi ne e foarte simpatic Google. Mie unuia îmi e simpatic, este una din companiile mele preferate. Uneori însă, te cam pune pe gânduri. Când vezi cât de repede se extinde şi câtă influenţă are, deşi în comparaţie cu alte companii are de regulă o abordare pozitivă a problemelor, te întrebi dacă nu cumva, la un moment dat, ar putea deveni periculos şi ar putea abuza de puterea pe care o are. Iar Google are tendinţa de a se extinde ca o caracatiţă.

La începutul lunii iulie Google a recunoscut că lucrează la un sistem de operare. Un sistem care, ca mai tot ce ţine de Google, este legat de Internet. Astăzi, cei de la Google au prezentat oficial sistemul Google Chrome OS. Nu, nu este gata, încă se află în teste. Dar am aflat cu această ocazie cam tot ce e mai important despre el.

Iată aşadar cele mai importante aspecte ale lui Google Chrome OS:

Browser-ul este sistemul de operare

Google Chrome OS nu este un sistem de operare normal. Este un browser. Sistemul de operare este browser-ul sau browser-ul este sistemul de operare. Afirmaţia este corectă în ambele sensuri. Iar browser-ul este Google Chrome.

Google Chrome OS

Chrome OS este un sistem de operare gândit pentru Internet. Google nu vrea să concureze cu Microsoft, cel puţin nu acum. Google vrea un sistem de operare "cloud based", în care toate sau majoritatea informaţiilor să fie stocate online. Chrome OS s-ar putea dovedi un deschizător de drumuri pentru sistemele de operare care, în viitorul nu foarte apropiat, vor alege aceeaşi abordare.

Programele sunt aplicaţii online

Pe Chrome OS nu vei instala programe sau jocuri. Programele din Chrome OS vor fi aplicaţii online. Clientul de mail ar putea fi Gmail sau Yahoo Mail, suita office ar putea fi Google Docs sau Zoho şi aşa mai departe. Chiar şi jocurile vor fi online.

De aici şi problema funcţionalităţii acestui sistem de operare. Nu vei avea la dispoziţie utilitarele pe care le foloseşti în mod frecvent. Vei fi nevoit să cauţi alternative online. Uneori vei găsi astfel de alternative care vor face exact ceea ce ai nevoie să facă. Alteori nu vei găsi, sau vei găsi alternative inferioare programelor cu care erai obişnuit.

Google Chrome OS

În altă ordine de idei, nivelul de funcţionalitate a lui Chrome OS va fi dat de complexitatea şi diversitatea aplicaţiilor online. La ora asta, aplicaţiile online abia încep să-şi descopere propriul potenţial. Nu se pot compara cu programele de calculator încă şi nu se vor putea compara nici în viitorul apropiat.

Fără drivere, fără harddisk

Google are două mari obsesii: simplitate şi viteză. Toate, dar absolut toate produsele Google se ghidează după aceste două principii. Inclusiv Chrome OS. Asta deşi, fiind vorba de un sistem de operare, poate era de preferat ceva mai complex. Complex însemnând automat şi mai funcţional.

Chrome OS se instalează doar pe medii SSD (Solid State Drive) şi nu are treabă cu drivere. Cel puţin nu va avea la început. E posibil să apară într-o versiune ulterioară, dacă se va dovedi că fără ele nu se poate. Ce se va întâmpla când vei conecta la calculator dispozitive care au nevoie de drivere? Probabil nimic. Iar asta ar putea fi altă problemă pentru cei mai mulţi dintre noi.

Google Chrome OS

Super rapid

Am spus că Google are două obsesii şi că una dintre ele este viteza. Urmându-şi obsesia, Google a scos din schemă orice componentă care putea întârzia fără folos pornirea şi rularea sistemului de operare.

Aşa se face că, spun cei de la Google, Chrome OS bootează în 7 secunde. Deschizi calculatorul, sau mai bine spus netbook-ul, şi după fix 7 secunde poţi intra pe Internet. Doar Internet, nimic mai mult. Dar foarte rapid.

Se vindecă singur

Deşi sună sună puţin SF, până ne vom putea convinge singuri va trebui să-i credem pe cuvânt pe cei de la Google când se laudă cu nivelul ridicat de securitate a lui Chrome OS. Fiecare aplicaţie va avea propria ei zonă de securitate pentru a preveni tentativele de propagare a codurilor maliţioase.

De asemenea, Google Chrome OS îşi va verifica singur integritatea codului. Dacă detectează anomalii se va restarta şi se va repara singur.

Cum va schimba lumea Chrome OS

Dacă stai să te gândeşti, parcă nu e mare lucru de capul lui Chrome OS. Nu vei putea instala programele de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. Nu vei avea drivere pentru dispozitivele tale externe. O mulţime de limitări de neconceput pentru cei mai mulţi utilizatori. În niciun caz nu va fi detrona Windows-ul. Cel puţin nu acum.

Deocamdată Chrome OS este gândit ca un sistem de operare pentru netbook-uri şi doar pentru Internet. Vrei să navighezi pe Internet? Foloseşti netbook-ul cu Chrome OS şi în 7 secunde eşti online. Ai nevoie de Photoshop sau de alt program? Închizi netbook-ul şi treci pe PC sau laptop. Cam aşa ar sta lucrurile la nivel teoretic.

Oricât de simpatic mi-ar fi Google, legat de Chrome OS şi de succesul acestuia am dubii mari. Nu sunt convins că este ceea ce oamenii vor de la un sistem de operare. Nu sunt convins că a venit timpul unui astfel de sistem. Sigur, Google are interesul ca utilizatorii de Internet să fie cât mai mulţi şi să stea cât mai mult online. Şi are Interesul ca mulţi dintre aceştia să folosească produse Google. Dar Google nu e suficient. Internetul nu este suficient. Mai avem nevoie şi de altceva.

Poate peste vreo 10 - 15 ani sistemul de operare aşa cum îl ştim va evolua şi se va muta în cea mai mare parte a lui online. Când va veni timpul, Google va fi acolo, în prima linie şi va avea un cuvânt greu de spus. Acum însă este prea devreme. Acum avem nevoie de sisteme de operare care să ştie mult mai multe decât să navigheze pe net.

Cu toate astea, Chrome OS ar putea avea darul de a grăbi lucrurile. Oricum ne îndreptăm spre sisteme de operare online, dar cu paşi mici. Chrome OS ar putea determina şi alţi producători, ca Microsoft, Yahoo sau alţii, să se se grăbească şi ia în calcul din ce în ce mai serios acest lucru. Întrebarea care se naşte este când vom putea renunţa complet la programele de calculator în favoarea aplicaţiilor online pentru a trece la un sistem de operare ca Google Chrome OS? Vom putea vreodată?

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat