Google condimentează cu reclame extensiile pentru Chrome

04.07.2012
Google condimentează cu reclame extensiile pentru Chrome

Google a modificat regulile de promovare prin reclame, dând mână liberă dezvoltatorilor de extensii pentru web browser-ul Chrome să-şi rotunjească veniturile inserând mesaje publicitare folosind sistemul Google Adsense.

Mulţumită noii politici de promovare, în curând extensiile pentru Chrome ar putea căpăta o prezenţă vizuală mult mai pronunţată şi eventual permanentă în interfaţa web browser-ului, concurând pentru rezervarea de spaţiu destinat afişări de reclame. Prin contrast, primele extensii pentru Google Chrome anunţate în anul 2009 acopereau un domeniu de activităţi mult mai redus decât în prezent, ce cuprindea preponderent blocarea reclamelor. Acum, aceleaşi extensii ar putea servi pentru livrarea de mesaje publicitare către utilizatori.

Trebuie spus totuşi că de-a lungul existenţei lor, unele dintre extensii au servit nu doar pentru eliminarea bannerelor publicitare afişate de website-urile pe care le vizităm, ci şi înlocuirea acestora cu reclame alternative, deturnând astfel profitul care ar fi ajuns în mod normal la deţinătorii website-urilor vizitate. Din fericire Google a schimbat între timp regulile după care funcţionează extensiile pentru Chrome, interzicând în mod categoric astfel de practici neloiale.

Rămâne de văzut cum vor reacţiona utilizatorii la noile extensii sponsorizate prin reclame, dar şi modalităţile prin care dezvoltatorii software vor alege să integreze sistemul de promovare cu extensiile actuale. Nu ar fi deloc surprinzător ca unii dintre aceştia să aleagă soluţii de compromis, sacrificând din calitatea experienţei în utilizare pentru creşterea profitului financiar, adus de o expunere mai mare a mesajelor publicitare. Privind din alt punct de vedere, prezenţa noului sistem de sponsorizare ar putea încuraja mai mulţi dezvoltatori software să creeze extensii pentru Google Chrome – acţiune ce până la urmă este în avantajul utilizatorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult