Google deţine harta reţelelor WiFi din întreaga lume, creată spionând utilizatorii de Android

04.07.2014
Google deţine harta reţelelor WiFi din întreaga lume, creată spionând utilizatorii de Android

Dacă telefonul tău sau tableta cu Android nu este mai veche de 3 ani, aproape sigur se numără printre milioanele de dispozitive care raportează informaţii privind numele tuturor reţelelor WiFi din vecinătate. Cu potenţialul de a fi folosite pentru stabilirea locaţiei fiecărui utilizator şi traseul deplasărilor făcute de-a lungul zilei, datele încărcate automat pe serverele Google au devenit subiect de investigaţie pentru Electronic Frontier Foundation, organizaţia oferind câteva recomandări pentru stoparea fluxului de informaţii.

Telefoanele cu Android raportează automat lista reţelelor WiFi către Google

Aparent, vinovată pentru scurgerile de informaţii este o funcţie numită Preferred Network Offload (PNO), prezentă pe dispozitivele cu Android încă de la versiunea Honeycomb introdusă în anul 2011. Răspunzând de scanarea automată după reţele WiFi disponibile, PNO întocmeşte o listă cu toate reţelele WiFi conectate în trecut pe care o sincronizează periodic cu serverele Google, de obicei atunci când dispozitivul se află în modul Sleep. Având în vedere faptul că numele reţelelor WiFi sunt cel mai adesea personalizate şi rămân neschimbate pentru perioade mari de timp, este teoretic posibilă folosirea acestora pentru a stabili locaţia aproximativă a utilizatorului şi deplasările sale de-a lungul zilei.

Din fericire pentru a stopa raportarea automată a listei cu reţele WiFi nu trebuie decât să dezactivăm opţiunea „Keep Wi-Fi on during sleep”, care poate fi găsită în secţiunea „Advanced Wi-Fi” a meniului Settings. Trebuie ştiut că măsura poate avea ca efect secundar nedorit creşterea uşoară a traficului de date prin conexiunea de internet mobil, respectiv diminuarea autonomiei bateriei.

Contactaţi de Electronic Frontier Foundation pentru a solicita remedierea scurgerilor de informaţii la nivelul întregii platforme Android, reprezentanţii Google au declarat că modificările solicitate pot afecta negativ conectivitatea dispozitivelor cu reţele WiFi ascunde, dar sunt investigate soluţii alternative pentru actualizarea platformei Android.

Cât despre tabletele şi telefoane Apple cu sistem iOS 6, 7 şi 8, studiile arată  că utilizatorii acestora nu sunt afectaţi de această problemă, deşi unele scurgeri de informaţii au fost descoperite la dispozitivele cu iOS 5. Similar, laptopurile cu sistem OS X sau Windows 7 sunt potenţial afectate, dar protocolul mai puţin favorabil folosit pentru gestionarea modului Sleep face ca transmiterea detaliilor privind reţelele WiFi conectate să poată apărea doar sporadic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult