Google doreşte trafic gratuit de date pentru dispozitivele Android One

Google doreşte trafic gratuit de date pentru dispozitivele Android One

Android One este abia la început de drum, însă Google are planuri mari pentru noul său program. Nu numai că doreşte să aducă în mâinile utilizatorilor din ţări emergente dispozitive Android performante şi ieftine, care primesc update-uri software la zi direct de la sursă, însă acum încearcă să ofere şi internet la preţuri mai mici prin intermediul acestora. Este vorba despre trafic de date gratuit în anumite aplicaţii, pentru a încuraja utilizarea smartphone-urilor online.

Google a conştientizat că nu este de ajuns să aducă smartphone-uri în mare parte dependente de internet pe pieţe unde conexiunile de date sunt mult mai scumpe decât în restul lumii. Astfel, va încerca să dezvolte programul Android One pentru a integra şi trafic gratuit în anumite aplicaţii. Momentan aceste planuri nu au fost anunţate în mod oficial, însă sursele site-ului The Information sugerează că gigantul din Mountain View va dori să colaboreze cu producătorii de aplicaţii şi operatorii de servicii pentru a face din visul traficului gratuit o realitate.

Acest lucru înseamnă că nu numai serviciile Google precum Gmail, Google Plus sau Play Store vor putea fi incluse ci şi altele precum aplicaţii de mesagerie asemeni WhatsApp sau Facebook Messenger. Acestea sunt doar exemple şi nimic nu este confirmat în acest moment. Google este deja în discuţii cu operatorii Flipkart şi Snapdeal din India, cât şi cu dezvoltatori de aplicaţii precum Ola Cabs şi Redbus pentru a porni acest proiect.

Iniţiativa Google de a oferi trafic gratuit pe mobile nu este nouă. În trecut compania a încercat să realizeze ceva asemănător, excluisv pentru aplicaţiile şi serviciile proprii, însă planurile nu au dus nicăieri. Înarmată însă cu un program promiţător ca Android One, o cotă de piaţă imensă la nivel global şi cu foarte mulţi parteneri în rândul dezvoltatorilor de aplicaţii, sunt şanse mari ca acum să reuşească. Cu toate acestea, nu vorbim despre trafic nelimitat în aplicaţii de browsing, VoIP sau de streaming video.

Desigur, în Europa şi Statele Unite nu există planuri în această privinţă. Programul Android One a debutat de curând în ţări precum India, Nepal, Indonezia, Sri Lanka şi în Filipine, unde penetrarea internetului nu este atât de mare încă, iar smartphone-urile nu sunt atât de răspândite. Dacă într-adevăr zvonurile au o bază reală, probabil că vom auzi mai multe despre ce pregăteşte Google în cadrul evenimentului I/O 2015.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult