Google înăspreşte filtrele pentru cenzurarea link-urilor Google Search

11.02.2016
Google înăspreşte filtrele pentru cenzurarea link-urilor Google Search

Obligat de Curtea Europeană să accepte la cererea utilizatorilor înlăturarea legăturilor Web deranjante din cadrul listei cu rezultate a motorului său de căutare, Google s-a conformat doar parţial acestor solicitări, cenzurând numai domeniile europene ale portalului google.com (ex. google.ro). În schimb, comutarea în portalul google.com deschide accesul la versiunea necenzurată a motorului Google Search.

Modul de aplicare defectuos a fost însă o formă de protest la adresa autorităţilor europene, acuzate că prin măsurile luate fac un pas către instaurarea cenzurii pe teritoriu european. Doi ani mai târziu, cererile pentru înlăturarea de conţinut ˝inadecvat sau irelevant„ încă sunt puse în aplicare după aceleaşi criterii, simpla comutare la portalul google.com permiţând afişarea link-urilor cenzurate.

Google modifică serviciul de înlăturare la cerere a link-urilor Google Search

Însă potrivit unor informaţii obţinute de Reuters, presiunile făcute de autorităţile europene dau rezultate, Google fiind pe cale să schimbe modul de aplicare a interdicţiilor pentru a viza întreg teritoriul unei ţări. Astfel, aplicarea unei solicitări pentru interdicţie acordată în România va viza nu doar domeniul Google.ro, ci orice versiune a portalului Google, atât timp interogările Google Search provin de la utilizatori aflaţi pe teritoriul acestei ţări.

Nu este clar când va intra în vigoare noul mecanism de filtrare, însă potrivit sursei citate Google ar fi informat deja autorităţile competente despre măsurile pregătite. Având în vedere cele câteva sute de mii de solicitări pentru interdicţie deja analizate, vizând milioane de link-uri, putem aştepta ca măsura să aibă un impact sesizabil asupra informaţiilor accesibile la căutările realizate prin serviciul Google Search. Chiar dacă nu ajută prea mult, solicitările pentru înlăturarea de referinţe din listele Google Search sunt anunţate în partea de jos a listei cu rezultate, astfel că putem afla dacă ne sunt sau nu ascunse anumite link-uri. Ocolirea funcţiei de filtrare va fi însă mai dificilă, presupunând apelarea la mijloace pentru ascunderea adresei IP şi direcţionarea conexiunii prin servere Proxy aflate pe teritoriul altor ţări.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult