Google pune reclame în Play Store

27.02.2015
Google pune reclame în Play Store

Play Store este probabil ultimul spaţiu online deţinut de Google care nu a fost asaltat de reclame. Acest lucru se va schimba în curând, întrucât compania va oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a plăti pentru a lista în căutări aplicaţiile lor mai sus decât altele. Această iniţiativă pare să funcţioneze într-un mod asemănător cu ceea ce Google oferă deja în căutările sale web şi pe YouTube, primele câteva rezultate fiind întotdeauna cele sponsorizate.

Debutul reclamelor plătite pe Google Play Store va consta în afişarea acestora pentru un grup restrâns de utilizator. Conţinutul promovat va fi realizat doar de către o mică parte din parteneri, iar rezultatele plătite vor fi semnalate corespunzător. Se pare că vânzările scăzute ale aplicaţiilor din Play Store au grăbit planurile Google pentru a aduce încasări mai mari din platorma Android. Anul trecut, Google a încasat 10 miliarde de dolari din vânzarea de aplicaţii şi conţinut de pe magazin, dintre care 7 miliarde au ajuns la dezvoltatori.

Reclamele ar putea avea însă şi un efect pozitiv. Multe aplicaţii din Play Store sunt clonate de către dezvoltatori independenţi şi de multe ori variantele neoficiale sunt listate mai sus în lista de căutări. Studiourile creatoare care dispun de banii pentru promovare pot astfel să se asigure că aplicaţiile sau jocurile lor originale sunt listate întotdeauna mai sus, iar utilizatorii pot să le acceseze mai rapid, fără să sape prin pagini de căutări sau categorii de pe Play Store.

Vom vedea în timp cum vor afecta reclamele căutările şi comportamentul utilizatorilor de Android. Cert este că reclamele au pătruns chiar şi în Play Store şi cu siguranţă nu vor mai dispărea în viitor. Având în vedere experienţa Google în domeniu, mai mult ca sigur că acestea nu îi vor deranja pe cei care folosesc şi alte servicii ale companiei, însă va trebui să fim puţin mai atenţi pe link-uri accesăm atunci când navigăm magazinul de aplicaţii pentru Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult