Hărţile Google Maps pe timp de noapte, aprinse prin luminile marilor oraşe

Hărţile Google Maps pe timp de noapte, aprinse prin luminile marilor oraşe

Google ne lasă să explorăm hărţile Google Maps într-un mod cu totul inedit, văzând lumea aşa cum arată într-o noapte cu lună plină şi oraşele aprinse doar prin lumina generată de activităţile umane.

Google Maps 'Black Marble'

Introdusă cu ajutorul colecţiei ‘Black Marble’ de imagini prin satelit obţinute de sateliţi NASA şi NOAA, navigarea pe timp de noapte a hărţilor Google Maps este posibilă doar de la o altitudine relativ mare şi nu permite obţinerea nivelului de detalii disponibil în hărţile normale. Chiar şi aşa, hărţile Google Maps disponibile prin selectarea modului „Earth at Night” sunt interactive şi capabile să redea o perspectivă cu totul inedită asupra lumii, care altfel putea fi observată doar de astronauţi aflaţi pe orbita pământului.

Obţinerea unui set complet de imaginii a fost posibilă numai după 312 orbite complete în jurul pământului, timp în care sateliţii deţinuţi de institutele NASA şi NOAA au trimis pe pământ imagini ce totalizează 2.5 TB, obţinute folosind camere foto extrem de puternice, sensibile la spectrul infraroşu şi lumină vizibilă.

Din imaginile rezultate au fost selectate numai cele fără nori, rezultând o privelişte neobstrucţionată şi iluminată doar de reflexia soarelui pe suprafaţa lunii şi sursele de lumină artificială folosite pentru iluminarea oraşelor, sau rezultate din alte activităţi umane.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult