Internetul – varianta SF în concepţia celor de la Mozilla

08.08.2008
Internetul - varianta SF în concepţia celor de la Mozilla

Când nu se ocupă de Firefox sau Thunderbird, oamenii de la Mozilla se joacă. Este o joacă constructivă care pleacă de la nişte idei simple, se transformă în proiecte şi speră ca în viitor să ajungă produse de succes. Mozilla Labs este locul unde poţi vedea ce înseamnă drumul idee-concept-produs pentru Mozilla şi cu ce concepte îşi umple timpul compania americană.

Pagina de concepte a site-ului Mozilla Labs prezintă trei astfel de concepte pe care Mozilla le studiază în prezent. Despre unul dintre acestea am mai vorbit, este versiunea pentru telefoane mobile a Firefox. Celelalte două au în vedere două posibile căi în care utilizatorul ar putea folosi Internetul pe viitor.

Primul concept se numeşte Aurora şi ar putea înlocui browserele actuale. Îţi recomand să urmăreşti filmuleţul următor pentru a-ţi face o părere despre ce înseamnă conceptul Aurora. Explicaţiile sunt ceva mai dificile, cert este că, la această oră, tinde spre domeniul Science Fiction. Vei observa o interfaţă 3D, un browser Web în care orice secţiune şi element poate fi tras prin drag&drop şi folosit într-un anumit context şi mai ales un mod de sharing al site-urilor Web în care locul schimbului de link-uri a fost luat de trimiterea paginii propriu-zise. Un fel de colaborare online pe baza aceluiaşi site, aşa cum se poate colabora în cazul documentelor.


Aurora (Part 1) from Adaptive Path on Vimeo.

Al doilea concept are în vedere modul de gestionare al bookmark-urilor şi history-ului. Se numeşte chiar Bookmarking & History Concept. În locul sistemului actual apare un mediu 3D în care bookmark-urile sunt afişate ca nişte thumbnail-uri ce pot fi micşorate, mărite şi gestionate după bunul plac.


Bookmarking and History Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News