ISIS are propria aplicaţie de Android, folosită pentru a coordona atacuri teroriste si propagandă

18.01.2016
ISIS are propria aplicaţie de Android, folosită pentru a coordona atacuri teroriste si propagandă

Cea mai temută organizaţie teroristă a momentului va avea aplicaţie de Android, folosită pentru comunicaţii securizate între membrii grupării, distribuirea mesajelor propagandistice şi coordonarea atacurilor teroriste.

Deloc întâmplătoare, apariţia aplicaţiei distribuită prin canale neoficiale sub numele “Alrawi” este o consecinţă a presiunilor exercitate de guvernele lumii pentru suprimarea comunicaţiilor desfăşurate prin mijloace convenţionale, folosind infrastructura reţelelor de socializare şi aplicaţii de genul WhatsApp / Telegram.ISIS va avea propria aplicaţie de Android, folosită pentru a coordona atacuri teroriste si propagandă

Instalând noua aplicaţie pe telefonul cu sistem Android, membrii reţelei de terorism vor putea trimite mesaje criptate, distribui materiale de propagandă, informaţii şi clipuri video.

Dacă până acum, comunicaţiile criptate desfăşurate folosind infrastructura unor servicii publice cum este WhatsApp şi Telegram mai lăsau o portiţă pentru interceptare sau măcar stabilirea locaţiei celor implicaţi, trecerea la o aplicaţie specializată care facilitează comunicarea directă între membrii reţelei schimbă radical datele problemei.  Pe de o parte, filtrarea şi interceptarea comunicaţiilor desfăşurate prin reţele de socializare şi alte servicii publice mesagerie ar putea deveni o practică depăşită, obligând autorităţile să-şi regândească modalitatea de abordare pentru a include şi canale de comunicaţie alternative.

Însă lucrurile sunt mai complicate decât par, o aplicaţie ISIS uşor de identificat şi găsit în mediul online putând servi şi ca unealtă pentru dezinformare, comunicaţiile criptate dezvăluind în urma unei eventuale interceptări doar informaţii false, punând autorităţile pe piste greşite. De cealaltă parte a baricadei, agenţiile guvernamentale ar putea pune în circulaţie versiuni modificate ale aplicaţiei Alrawi, cu scopul de a descoperi şi identifica suspecţi de terorism, sau noi recruţi care încearcă să intre în legătură cu membrii organizaţiei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult