Islanda, raiul „fermelor” de monede virtuale, este vizitată de hoţi

06.03.2018
Islanda, raiul „fermelor” de monede virtuale, este vizitată de hoţi

De data aceasta este rândul hoţilor obişnuiţi să facă profit de pe urma minerilor virtuali, furând echipamentele costisitoare aduse de aceştia în zone izolate din Islanda, aproape de hotspot-urile geotermale unde este produsă cea mai ieftină energie electrică din lume.

Cu siguranţă, cea mai rapidă cale de a te îmbogăţi de pe urma monedei Bitcoin, sau alte cripto-monede, este din rolul de hacker, atacând marile exchange-uri unde sunt păstrate echivalentul a sute de milioane de dolari în monede virtuale. O altă variantă, pentru cei şcoliţi în „meseria tradiţională”, este furtul echipamentelor folosite la generarea de monede virtuale, găzduite în număr mare în încăperi special amenajate.

De regulă, companiile specializate în generarea de monede virtuale la scară industrială păzesc cu stricteţe locaţiile unde îşi desfăşoară activitatea, computerele şi dispozitivele specializate pentru minat deseori având valori cumulate de ordinul milioanelor de dolari.

Islanda, o ţară cu condiţii geografice şi climatice dificile, dar cu acces la electricitate ieftină, a devenit o destinaţie preferată pentru companii şi investitori (mai ales din China) interesaţi să-şi maximizeze profitul şi totodată să scape de presiunea tot mai mare exercitată de autorităţile locale. Inevitabil, o concentrare atât de mare de echipamente costisitoare a atras şi hoţi dornici să le valorifice în mod direct, sau prin exploatarea în scop personal.

Parte din ceea ce autorităţile Islandeze au numit cea mai mare serie de furturi din istoria ţării, spargerea dată la una dintre „fermele” de monede virtuale a vizat aproximativ 600 de computere folosite la generarea de cripto-monede. Însă operaţiunea nu a fost un succes deplin, 11 dintre făptaşi ajungând în custodia autorităţilor. Totuşi, nu toate echipamentele furate au fost recuperate, reprezentanţii poliţiei recomandând furnizorilor locali de electricitate şi servicii de accces la internet să raporteze creşteri subite ale consumului de energie, care putea semnala punerea în funcţiune a echipamentelor într-o altă locaţie.

La o populaţie de numai 340.000 locuitor, este puţin probabil ca punerea în funcţiune a unor noi „ferme” pentru minarea de monede virtuale să treacă neobservată pentru mult timp, iar exportarea echipamentelor furate pentru comercializare ar fi cel puţin problematică, dată fiind izolarea acestei ţări insulare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult