Modificată şi renegociată, neutralitatea Internetului european rămâne o problemă

06.03.2015
Modificată şi renegociată, neutralitatea Internetului european rămâne o problemă

Acum un an, europenii care urmăreau curioşi desfăşurarea bătăliei pentru neutralitatea Internetului din Statele Unite zâmbeau pe sub mustaţă şi-şi spuneau că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla pe bătrânul continent. După un an, Statele Unite şi-au soluţionat favorabil problema, în timp ce Uniunea Europeană reuşeşte să-şi submineze planurile pentru crearea unei singure pieţe digitale prin amânarea deciziei de înlăturare a tarifelor de roaming şi prin alterarea regulilor menite să garanteze neutralitatea Internetului.

Ieri am anunţat că eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul unional a fost amânată pentru cel puţin trei ani, planurile fostului comisar pentru dezvoltare Neelie Kroes lovindu-se de presiunile făcute la nivelul Consiliului European. Este adevărat, unii operatori deja au făcut sau au anunţat că vor face reduceri suplimentare de tarife, însă anularea discuţiilor pentru eliminarea completă a suprataxelor de roaming pentru vara lui 2018 rămâne dezamăgitoare indiferent cum am privi problema. Din păcate, roaming-ul nu este singura problemă de actualitate, Consiliul European propunând şi o serie de măsuri care subminează intenţiile celor care au dorit crearea unui cadru legislativ care să garanteze neutralitatea Internet-ului.

Acum doi ani, Comisia Europeană a propus şi un plan de măsuri care va garanta respectarea neutralităţii Internetului. În momentul în care aceste normative vor intra în vigoare, operatorii de date nu vor avea voie să trateze diferenţiat traficul în funcţie de sursă, destinaţie sau protocol, interzicând astfel cunoscutele practici de limitare, blocare sau supra-tarifare a unor servicii de natură mai delicată, cum ar fi streaming-ul video sau convorbirile Voice sau Video over IP. Acest plan de măsuri a fost avizat favorabil de către Parlamentul European în primăvara anului trecut, iar parlamentarii europeni şi organizaţiile civile au încurajat membrii Consiliului European să accepte această decizie.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar Consiliul European a propus o listă de schimbări care va trebui acum negociată cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană, ceea ce ne spune că legiferarea unui Internet neutru va mai întârzia o bună perioadă de timp. Noile măsuri propuse permit implementarea unor metode de prioritizare preferenţială a traficului, ceea ce le va permite operatorilor de telefonie mobilă sau furnizorilor de servicii Internet să creeze canale de comunicaţie artificiale cu viteze sporite şi să perceapă tarife suplimentare pentru acest lucru.

Reprezentanţii unor operatori europeni afirmă că aceste măsuri sunt necesare pentru implementarea viitorului Internet of Things deoarece permit crearea unor canale de comunicaţie rapide pentru automobilele inteligente sau pentru serviciile medicale de urgentă, însă opozanţii afirmă că măsura nu va genera decât abuzuri. Aceleaşi voci afirmă că noul pachet de măsuri nu doar că le permite operatorilor să obţină venituri suplimentare nejustificate prin împărţirea Internetului pe două paliere cu performanţe diferite, dar le va permite totodată să blocheze accesul la servicii cu caracter legal, ceea ce intră în conflict cu Carta drepturilor fundamentale ale drepturilor omului.

Cele trei organisme europene au început negocierile pentru definitivarea formei finale a pachetului de măsuri Regulation on the Telecoms Single Market, însă diferenţele radicale de opinie nu ne dau speranţa unei soluţionări rapide. Între timp, autoritatea nord-americană Federal Communications Commission a aprobat setul de măsuri care încadrează Internetul în clasa utilităţilor publice, ceea ce împiedică operatorii să filtreze, să blocheze sau să prioritizeze traficul contra cost. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News