Nokia analizează oportunitatea vânzării serviciului de cartografie şi navigaţie HERE

14.04.2015
Nokia analizează oportunitatea vânzării serviciului de cartografie şi navigaţie HERE

După ce s-a despărţit de divizia de terminale mobile, compania Nokia a rămas activă în trei domenii diferite de activitate cu serviciul de cartografie HERE, cu divizia de echipamente telecom şi cu divizia care se ocupă de licenţierea portofoliului de brevete. Se pare însă că Nokia nu este tocmai mulţumită de actuala sa structură internă, zvonurile afirmând că finlandezii intenţionează să vândă divizia HERE şi să-şi consolideze portofoliul telecom prin achiziţia rivalului Alcatel.

Nokia este deja unul dintre jucătorii importanţi ai pieţei soluţiilor de navigaţie auto, compania afirmând acum un an că-şi va concentra atenţia asupra aplicaţiilor şi serviciilor care vor motoriza automobilele inteligente ale viitorului. Serviciul de cartografie HERE a devenit astfel unul dintre cele mai importante bunuri ale companiei, după cum am văzut deja în toamnă când a fost prezentat HERE Auto, însă zvonurile afirmă că Nokia s-a putea despărţi totuşi de această divizie.

Conform Bloomberg, finlandezii au angajat experţi care să analizeze oportunitatea vânzării diviziei HERE, preţul estimativ al acesteia cifrându-se între 3,3 şi 4,8 miliarde de euro. Această sumă este inferioară este celei de 5,7 miliarde de euro pe care Nokia a plătit-o acum opt ani pentru preluarea NAVTEQ şi înfiinţarea propriului serviciu HERE, această devalorizare fiind de altfel vizibilă şi prin deprecierea comercială de 1,2 miliarde de euro înregistrată în 2014.

Dacă Nokia se va hotărî să vândă divizia HERE, lista companiilor interesate de o preluare va include nume importante ale industriei. Microsoft, care foloseşte serviciile HERE şi le-a licenţiat de altfel pentru zece ani în momentul preluării Nokia Devices & Service, pare cel mai plauzibil candidat. Apple, al cărui efort pentru realizarea propriului serviciu de cartografie şi navigaţie a rămas un fiasco până în ziua de astăzi, ar putea beneficia şi ea de o astfel de preluare. Pe lângă aceste două nume, de eventuala vânzare ar putea profita şi companii precum Tom Tom, Google sau Yahoo. Dacă Nokia se va decide să facă acest pas, viitorul eforturilor sale în domeniul auto şi software devine însă incert.

Posibila vânzare a diviziei HERE este însoţită de o declaraţie oficială comună care a dezvăluit că Nokia încearcă să preia divizia telecom a rivalului Alcatel. Conform Bloomberg, se pare că Nokia a fost interesată iniţial de preluarea întregii companii franceze, însă în final se pare că s-a hotărât doar pentru achiziţia diviziei de echipamentele telecom. În cadrul unei declaraţii comune, cele două companii au confirmat că sunt angajate într-adevăr într-o rundă de negocieri, însă rezultatele acestuia sunt neclare în acest moment. Scopul acestei preluări este crearea unui furnizor de echipamente telecom european de anvergură în valoarea de circa 40 de miliarde de euro, ceea ce va permite reducerea costurilor şi concurarea în condiţii mai bune a companiilor similare din China precum Huawei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News